Διακομματικό «Ναι» στα αναδρομικά αλλά και μειώσεις σε όσα ζητούσαν

enstoloi

Ουσιαστικά διακομματικά ψηφίστηκε η τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων (ένστολων, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, πανεπιστημιακών κ.ά.). ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι τάχθηκαν υπέρ της ρύθμισης ενώ το «παρών» επέλεξε μόνον η Χρυσή Αυγή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν την νομοθετική πρωτοβουλία παρά την κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση για καθυστέρηση και για προεκλογική συμμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ με τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν τις κατηγορίες αυτές των εργαζομένων.

Όμως, σύμφωνα με ρύθμιση που προωθείται για την εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης τα αναδρομικά που θα λάβουν οι ένστολοι θα υποστούν μια τετραπλή μείωση, σε αναδρομικά, συντάξεις, μερίσματα και εφάπαξ.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας ο Ελεύθερος Τύπος, σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι χάνουν πολλά από τα αυτά που διεκδικούσαν.

Ειδικότερα:

  • Το εφάπαξ ποσό επιστροφής για τις συντάξεις των αποστράτων καλύπτει το διάστημα από 1ης/8/2012 μέχρι 12/5/2016 και όχι ως Δεκέμβριο 2016 (κάτι που δεν αναφέρεται στην τροπολογία).
  • Η σύνταξη μένει ίδια όπως σήμερα και δεν αυξάνεται, γιατί καταργούνται με την τροπολογία οι αναπροσαρμογές συντάξεων από 31/12/2014 και μετά.
  • Ο συντάξιμος μισθός των αποστράτων δεν θα μεταβληθεί ενώ θα έπρεπε να αναπροσαρμοστεί στα επίπεδα που ήταν μέχρι 30/7/2012, προτού δηλαδή γίνουν οι μισθολογικές και συνταξιοδοτικές περικοπές με το νόμο 4093/2012. Λόγω της μη αναπροσαρμογής συντάξιμου μισθού, οι απόστρατοι θα βγάζουν κατά κανόνα μικρότερη σύνταξη με τον επανυπολογισμό και μεγάλη προσωπική διαφορά, ενώ αν έπαιρναν την προβλεπόμενη αναπροσαρμογή ο μισθός που θα λαμβανόταν υπόψη για τον επανυπολογισμό σύνταξης θα ήταν μεγαλύτερος και θα οδηγούσε σε καλύτερη επανυπολογισμένη σύνταξη, με μικρότερη προσωπική διαφορά από τη σημερινή σύνταξη.
  • Καταργούνται ο επανυπολογισμός και οι αναδρομικές αυξήσεις σε επιδόματα και εφάπαξ, γιατί στους ένστολους, όταν αλλάζουν οι συντάξιμες αποδοχές, μεταβάλλονται και οι παροχές που έχουν λάβει όσοι συνταξιοδοτήθηκαν, όπως το εφάπαξ, αλλά και τα μερίσματα από τα μετοχικά τους ταμεία. Λόγω μη αναπροσαρμογής που την καταργεί η τροπολογία, χάνουν και τις διαφορές που θα έπαιρναν από τις συμπληρωματικές τους παροχές.


- -- Πηγή: RIZOPOULOSPOST.gr+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS