Η Ford ξεκίνησε έρευνα για

Η Ford ξεκίνησε έρευνα για δημιουργία εικονικού χάρτη για λακκούβες

 

Πολλοί οδηγοί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ζημιές από λακκούβες την περίοδο του Πάσχα, όταν μόνο στη Βρετανία 16 εκ. αυτοκίνητα θα φύγουν για διακοπές

Οι προειδοποιήσεις για λακκούβες σε πραγματικό χρόνο επιτυγχάνονται με κάμερες και ενσωματωμένο μόντεμ στο αυτοκίνητο

Καθώς όλα δείχνουν ότι ο φετινός χειμώνας θα καταγράψει νέα ρεκόρ ως ο χειρότερος όλων των εποχών, οι οδηγοί εύλογα ονειρεύονται τις Πασχαλινές αποδράσεις τους όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν*.

Όμως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο πάγος και το χιόνι αναμένεται να προκαλέσουν φθορές και λακκούβες στους δρόμους.

Σε όλη την Ευρώπη, το κακό οδόστρωμα ευθύνεται για το ένα τρίτο και πλέον των συνολικών ατυχημάτων κάθε χρόνο**. Το 2011, 20 εκατομμύρια λακκούβες αναφέρθηκαν στην Ευρώπη, αλλά μόνον οι μισές αποκαταστάθηκαν – το κατά προσέγγιση κόστος ξεπερνά τα 1,2 δις ευρώ**. Και στη Βρετανία, οι τοπικές αρχές λαμβάνουν μία απαίτηση αποζημίωσης για φθορά εξ αιτίας λακκούβας κάθε 17 λεπτά – με μέση αποζημίωση €508***.

Ωστόσο, την απαλλαγή από δαπανηρές επισκευές υπόσχεται ένας ευφυής εικονικός χάρτης για λακκούβες, που για πρώτη φορά η Ford σήμερα αποκάλυψε ότι είναι σε φάση διερεύνησης και οι δοκιμές θα αρχίσουν αργότερα μέσα στη χρονιά. Ο χάρτης θα δείχνει στους οδηγούς, σε πραγματικό χρόνο, στις οθόνες των αυτοκινήτων, πού υπάρχουν λακκούβες, πόσο επικίνδυνες είναι και θα υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές.

«Ένας εικονικός χάρτης για λακκούβες θα επισημαίνει μία νέα λακκούβα τη στιγμή που εμφανίζεται και σχεδόν αμέσως θα προειδοποιεί τους άλλους οδηγούς ότι υπάρχει κίνδυνος μπροστά,» δήλωσε ο Uwe Hoffmann, μηχανικός έρευνας, Advanced Chassis Control Technologies, της Ford Ευρώπης. «Τα αυτοκίνητά μας ήδη διαθέτουν αισθητήρες ανίχνευσης για τις λακκούβες και τώρα επιθυμούμε να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο εξέλιξης.»

Το κρύο, ο πάγος και το χιόνι καταπονούν το οδόστρωμα, και μετά το λιώσιμο του πάγου ενδέχεται να προκληθούν ρωγμές, κάτι το οποίο εντείνεται από τις ανοιξιάτικες νεροποντές που γεμίζουν τις λακκούβες – προκαλώντας μπελάδες εκατομμύρια εκδρομείς του Πάσχα σε όλη την Ευρώπη****. Τα μοντέλα της Ford, όπως τα Galaxy, Mondeo και S-MAX, ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ενεργών αναρτήσεων (Continuously Controlled Damping) με Pothole Mitigation που ανιχνεύει λακκούβες με τη βοήθεια αισθητήρων και προσαρμόζει την ανάρτηση με σκοπό τη μείωση της όποιας πιθανής ζημιάς.

Παράλληλα, οι μηχανικοί διερευνούν τη χρήση καμερών και ενσωματωμένων μόντεμ στο Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας της Ford στο Άαχεν, Γερμανία. Σε συνδυασμό, αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούν να συλλέγουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις λακκούβες και να τις ανεβάζουν στο διαδίκτυο (cloud) – από όπου θα είναι διαθέσιμες και σε άλλους οδηγούς – σε πραγματικό χρόνο.

Περαιτέρω έρευνα γίνεται πάνω στη χρήση ενός ενεργού συστήματος ανάρτησης σχεδιασμένου για μείωση των επιπτώσεων των ανωμαλιών και των κακών οδοστρωμάτων.

Η Ford ήδη δοκιμάζει νέα οχήματα σε ένα δρόμο μήκους 1,9km που θεωρείται εφιάλτης στο Lommel Proving Ground, στο Βέλγιο, όπου εξομοιώνονται μερικές από τις χειρότερες λακκούβες στον κόσμο.

  • Εμφανίσεις: 25
Το παράδειγμα της Κύπρου

Το παράδειγμα της Κύπρου για τον ορθό έλεγχο των ΚΤΕΟ.

Ο ΣΕΑΑ επιβεβαίωσε με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών της Κύπρου ότι τις προηγούμενες μέρες αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας σε 3 ΚΤΕΟ,

καθώς αποδείχθηκε πως παρείχαν πιστοποιητικά καταλληλόλητας σε αυτοκίνητα με σοβαρά ελαττώματα.

Η Κύπρος δίνει λαμπρό παράδειγμα για το πως τα ΚΤΕΟ θα καταστούν αποτελεσματικά στη χώρα μας.

Η αναποτελεσματικότητα των ΚΤΕΟ, που μόνον με ελέγχους πεδίου (έλεγχοι στην έξοδο των ΚΤΕΟ) μπορεί να αντιμετωπιστεί, έχει επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια και στο περιβάλλον, σε βάρος όλων των πολιτών.

Η κάκιστη κατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων και των φορτηγών είναι εμφανής σε όλους, καθώς πλέον κυκλοφορεί μεγάλο πλήθος αυτοκινήτων με χαλασμένα φώτα ή σπασμένα παρμπρίζ, τρακαρισμένα, με παλαιά ελαστικά ή εκπέμποντας «σύννεφα καπνού».

  • Εμφανίσεις: 24
Εκπαιδευτικά Βίντεο ‘That’s

Εκπαιδευτικά Βίντεο ‘That’s How it Works’ της Opel

Δέσιμο κόμπου, αφαίρεση λεκέ ή εγκατάσταση πλυντηρίου. Αντί να διαβάζουν οδηγίες χρήσης ή το βιβλίο του κατασκευαστή πολλοί καταναλωτές στην εποχή μας προτιμούν να παρακολουθούν διαδικτυακά ή εκπαιδευτικά βίντεο, τα λεγόμενα “tutorials”. Πιστή στο πνεύμα της εποχής, η Opel κυκλοφορεί μία νέα σειρά tutorials καταναλωτών για τα συστήματα infotainment Navi 900 IntelliLink και R 4.0 IntelliLink.

Χρησιμοποιώντας ένα μίγμα video animation και κατανοητής αφήγησης, τα μικρής διάρκειας tutorials εξηγούν τον τρόπο εξατομίκευσης του συστήματος και τη χρήση λειτουργιών όπως πλοήγηση, τηλέφωνο και φωνητική αναγνώριση, καθώς και τα Apple CarPlay και Android Auto.

Για παράδειγμα, το tutorial “That’s How it Works: Navigation” με Navi 900 IntelliLink καθοδηγεί τους χρήστες πώς να εισάγουν έναν προορισμό μέσω της διεύθυνσης ή ενός σημείου ενδιαφέροντος, αλλά και ένα πρόσθετο σημείο αναφοράς όπως σταθμός ανεφοδιασμού, κατά τη διάρκεια καθοδήγησης μιας διαδρομής.

Τα tutorials προσφέρουν επίσης χρήσιμες υποδείξεις και συμβουλές “Did you know?”, όπως αλλαγή απεικόνισης του χάρτη και προσανατολισμού με ένα απλό άγγιγμα της έγχρωμης οθόνης αφής του Navi 900 IntelliLink, ή τον τρόπο απενεργοποίησης των φωνητικών ανακοινώσεων πλοήγησης κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης.

«Τα Video tutorials προσφέρουν απλές απαντήσεις σε ερωτήσεις καθημερινότητας. Το μέσον είναι ιδανικό για την εξήγηση τεχνολογιών όπως τα συστήματα infotainment,» σχολίασε ο Dr. David Voss, Manager Connected Customer. «Η ευρεία απήχηση των tutorials σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών ταιριάζει άριστα με τη μάρκα Opel, που φημίζεται για τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας.»

Εκτός από την ανάλυση των διαφόρων λειτουργιών, η σειρά “That’s How it Works” περιλαμβάνει ένα tutorial για την εξατομίκευση του συστήματος infotainment. Αποθηκεύοντας στοιχεία όπως μουσικές λίστες, επαφές και διευθύνσεις στα Αγαπημένα, μπορείτε να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική, να καλείτε συχνές επαφές και να καθοδηγείστε σε δημοφιλείς προορισμούς με ένα άγγιγμα στην έγχρωμη οθόνη οκτώ ιντσών.

Τα “That’s How it Works” tutorials μπορείτε να τα βρείτε στα Ελληνικά στο κανάλι της Opel στο youtube.com.

  • Εμφανίσεις: 148

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

val m amo

VIDEOS