Η ιστορία του Mountain Bike στην Ελλάδα

Η ιστορία του Mountain Bike στην Ελλάδα

 

 Ολα άρχισαν περίπου έξι χρόνια πρίν, όταν τα χώματα της Πεντέλης τα πάτησε  ένα αλουμινένιο KETTLER, που μόλις είχε έλθει από την Βιέννη. Κάποιες κεραίες  σηκώθηκαν, ήχησαν παρακλητικοί κανόνες, και το ποδήλατο δόθηκε τότε για  τέστ γνωριμίας μέσα από τις σελίδες κάποιου περιοδικού μοτοσυκλέτας. Ο σπόρος είχε πέσει για την γέννηση κάτι νέου στον ποδηλατικό χώρο, του  φαινομένου MOUNTAIN BIKE. Γύρω από το πρωτόγνωρο πλάσμα άρχισαν  να μαζεύονται διάφοροι περίεργοι, ποδηλάτες και μη. Οι «μη» ήταν άνθρωποι σε σχέση με την εκτός δρόμου μοτοσυκλέτα, ορειβάτες, πεζοπόροι, σκιέρς…  Χάζευαν την νέα πρόκληση που δεν είχε μηχανή, καιπου τους πέταγε το γάντι  κατάμουτρα στη φυσική τους κατάσταση, για την κατάκτηση των βουνών.

Κι έσκασε μύτη στα μονοπάτια και στις πλαγιές η πρώτη παρέα με MOUNTAIN BIKES. Με τα σακκίδια στην πλάτη ρούφηξαν μέχρι στάλα τη νέα αίσθηση, ένοιωσαν την «γλυκειά κούραση» που συχνά «σου πέταγε τα μάτια έξω» και σου έκαιγε τα γόνατα ! Ήλθαν σε άμεση επαφή με τη φύση μέσα σε απόλυτη ησυχία. Και όταν δεν ξέμεναν από ανάσα, κατάφερναν κιόλας να μιλάνε μεταξύ τους…Ο καιρός πέρναγε, και αυξάνονταν και πληθύνονταν.

Κι όσο οι δύνάμεις τους αυξάνονταν, δυνάμωναν και οι ανθρώπινες σχέσεις μέσα από πιο μακρυνές, πιο όμορφες και πιο ουσιαστκές βόλτες. Ο πυρήνας πια παλλόταν σε πιο γρήγορους και ζωντανούς ρυθμούς. Κάποιοι μίλησαν για λέσχη , άλλοι μίλησαν για αγώνες, άλλοι διαφώνησαν, άλλοι δεν μίλησαν καθόλου. Μέσα στην ζύμωση αυτή ιδρύθηκε η ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΣΠΟΡ, που δειλά άνοιξε τά νεαρά φτερά της για να σκεπάσει τους πρώτους αγώνες MOUNTAIN BIKE

5/5/91 – Πάρνηθα : Cross Country
19/5/91- Κατσιμίδι : Μαύρο Αλογο
2/6/91- Νταού Πεντέλης : Cross Country
17/11/91 – Βαρυμπόπη : Cross Country
19/1/92 -Πεντέλη : Σιρκουί

Την 1η Δεκεμβρίου του 1991 κυκλοφόρησε τοπρώτο τεύχος του περιοδικού ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ, θερμός υποστηρικτής του σπορ. Μετά από αυτά τα ερεθίσματα, η πρώτη εταιρία που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της λέσχης και του περιοδικού ήταν η εταιρία GT HELLAS GATSOULIS, η οποία με την καθοδήγηση του Στέφανου Γατσούλη πρωταγωνιστεί μέχρι και σήμερα στο σπορ του MOUNTAIN BIKE, διοργανώνοντας δεκάδες αγώνες. Η δεύτερη εταιρία που επίσης πρωταγωνιστεί στο χώρο είναι η εταιρεία IDEAL – ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ στη Πάτρα. Σήμερα στο χώρο έχουν εισέλθει αρκετοί σύλλογοι οι οποίοι διοργανώνουν αγώνες σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας.

  • Εμφανίσεις: 15

Η Ναύπακτος έτοιμη να υποδεχτεί το πανελλήνιο ΜΤΒ

Η Ναύπακτος έτοιμη να υποδεχτεί το πανελλήνιο ΜΤΒ

«Μια μοναδική ποδηλατική διοργάνωση,  που θα αποτελέσει το σημαντικότερο γεγονός της Ελληνικής ποδηλασίας βουνού για το τρέχον έτος»

 Η διοργάνωση θα λάβει μέρος στην πόλη της Ναυπάκτου στις 15 &16 Ιουλίου 2016 σε συνεργασία  τηςΕλληνικής Ομοσπονδία Ποδηλασίας, τηςΠεριφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Ναυπακτίας και της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος “Πράσινο+Μπλε”

Θα συμμετάσχουν περίτους 200 αθλητές ποδηλασίας βουνού και πάνω από 35 ποδηλατικά σωματεία από όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, προκειμένου να αναδείξουν τους πρωταθλητές Ελλάδας στις κατηγορίες ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεανίδων, παίδωνκαι κορασίδων. Θα συμμετέχουν πρωταθλητές του αγωνίσματος όπως ο Περικλής Ηλίας παγκόσμιος και πανελλήνιος πρωταθλητής, καθώς και εκπρόσωπος της χώρας μας στους Ολυμπιακούς αγώνες 2016 στο αγώνισμα της ορεινής ποδηλασίας.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί περιφερειακά του ενετικού κάστρου της πόλης, αποτελούμενος από άσφαλτο, δασικό μονοπάτι αλλά και καλντερίμια μέσα στην καστρούπολη, συνολικής κυκλικής διαδρομής 4,1kmη οποία και επαναλαμβάνεται 6 φορές, με στόχο την υψηλή θέαση. Συνολική διαδρομή αγώνα 24,6km.

Η παρουσίαση των ομάδων θα γίνει την Παρασκευή 15 Ιουλίου στις 21.00 στο λιμάνι της πόλης, ενώ η παρουσίαση των απονομών βράβευσης των νικητών από κάθε κατηγορία, θα γίνει από την Εύη Αδάμ στο γραφικό ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου το βράδυ του Σάββατου 16 Ιουλίουστις 21:00 παρουσία πλήθους κόσμου, επισήμων και παραγόντων της ποδηλασίας.

  • Εμφανίσεις: 15

Η ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙO ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΗΛΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΡΙΟ

Η ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙO ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΗΛΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΡΙΟ

 

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που θα συμμετάσχω στους “Lepanto” Πανελλήνιους Αγώνες Ορεινής Ποδηλασίας 2016 που θα διεξαχθούν στην πανέμορφη Ναύπακτο. Η διεκδίκηση του πανελληνίου στην κατηγορία μου, είναι ιδιαίτερης σημασίας για μένα, μιας και συναγωνίζομαι με τους καλύτερους αθλητές ορεινής ποδηλασίας της χώρας. Η διαδρομή είναι εξαιρετική, την ξέρω και εύχομαι να έχουμε ένα μοναδικό αγώνα με υψηλή θέαση, με στόχο την ανάδειξη του αγωνίσματος. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές».

Δηλώσεις του Περικλή Ηλία, μιλώντας για το Πανελλήνιο ορεινής ποδηλασίας Cross Country, που θα διεξαχθεί σε 20 μέρες (στις 15-16 Ιουλίου), στη Ναύπακτο. Αγώνας που θα είναι και ένα δυνατό τεστ για τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή mtb Marathon, που αμέσως μετά θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Διοργανωτές είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο  Δήμος  Ναυπακτίας και η Μη κερδοσκοπική  Οργάνωση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος  «Πράσινο+Μπλε» που προσκαλούν τους φίλους της ποδηλασίας, στο κορυφαίο γεγονός της ορεινής ποδηλασίας στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της ΕΟΠ Θανάσης Τερζής, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Λουκόπουλος και ο Υπεύθυνος Συντονισμού Δράσεων του Πράσινο+Μπλε Τάσος Ξύδης, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους υποσχόμενοι μια διαφορετική και ιδιαίτερα εντυπωσιακή διοργάνωση.

«Με μεγάλη χαρά η Volvo Car Hellas υποστηρίζει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας Cross Country! Η ευτυχής συγκυρία του κοινού ονόματος “Cross Country” ανάμεσα σε μερικά από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της σουηδικής μάρκας και του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ορεινής Ποδηλασίας, είναι η ιδανική αφορμή!», δήλωσε ο Γιάννης Πετούλης, Γενικός Διευθυντής της Volvo Car Hellas, ο οποίος συνέχισε: «Η Volvo είναι η μάρκα που ουσιαστικά «εφηύρε» την Cross Country κατηγορία το 1997, παρουσιάζοντας τα πρώτα μοντέλα με αυτό το όνομα, με δυνατότητες κίνησης σε κάθε δρόμο, για όσους έχουν ένα πιο ενεργό και δυναμικό life style, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για πιο απολαυστική οδήγηση! Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές».

Θα πάρουν μέρος οι 200 περίπου κορυφαίοι ποδηλάτες, από 45 σωματεία από όλη την Ελλάδα, που θα αγωνισθούν στις κατηγορίες Ανδρών-Γυναικών, Εφήβων-Νεανίδων, Παίδων-Κορασίδων, σε μια εντυπωσιακή επιλεγμένη διαδρομή γύρω από το κάστρο και την παλαιά πόλη, ενώ  σημείο βραβεύσεων των νικητών είναι το γραφικό ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Χορηγοί είναι: Volvo V60 Cross Country , Arla protein milk, Wind, Φάγε, Electric Rev Helma, Κορπή, Lurpak, Magoura, Xentis, Haibike και Υποστηρικτές: Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, Σκλαβενίτης, Μέλισσα, Therament, Taft, Gialousis, Advance, Minoan Lines, Areti, Polyrapid, Depend, Ideal, Mbike, Spoorts.gr, Ολύμπιον Θεραπευτήριο Πατρών.

Η διαδρομή των αγώνων αποτελείται από άσφαλτο, δασικό δρόμο, δασικό μονοπάτι και πλακόστρωτο, συνολικής κλειστής κυκλικής διαδρομής 4,1 χλμ., η οποία επαναλαμβάνεται. Στόχος η προβολή της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς της πόλης της Ναυπάκτου  καθώς και η ανάδειξη του ξεχωριστού Ολυμπιακού αθλήματος της ορεινής ποδηλασίας, cross country.

  • Εμφανίσεις: 18

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

val m amo

VIDEOS