Γι’ αυτό κάποιοι κάνουν

Γι’ αυτό κάποιοι κάνουν πιο γρήγορα φαλάκρα – Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν 287 παραλλαγές του ανθρωπίνου γονιδιώματος, που σχετίζονται με πάνω από 100 γονίδια και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φαλάκρας στους άνδρες. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην πρόβλεψη των πιθανοτήτων που έχει ένας άνδρας να χάσει όλα ή σχεδόν όλα τα μαλλιά του στο μέλλον.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη γενετική μελέτη πάνω στη φαλάκρα έως σήμερα. Μέχρι τώρα είχαν ανακαλυφθεί πολύ λίγα γονίδια εμπλεκόμενα στην απώλεια του τριχωτού της κεφαλής.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ΡικάρντοΜαριόνι του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "PLoS Genetics", ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για πάνω από 52.000 άνδρες ηλικίας 40 έως 69 ετών. Από αυτούς, το 32% δεν είχαν χάσει καθόλου τρίχες, το 23% είχαν ελαφρές απώλειες και το 28% μέτριες και το 18% σοβαρές.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ήδη μια φόρμουλα που αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια για πρόβλεψη της πιθανότητας φαλάκρας, με βάση την παρουσία ή απουσία συγκεκριμένων γενετικών παραγόντων. Παραδέχθηκαν πάντως ότι μια ακριβής πρόβλεψη απέχει ακόμη πολύ. Προς το παρόν, είναι δυνατό να εντοπισθούν κάποιες ομάδες του ανδρικού πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο.
Αρκετά από τα νέα γονίδια σχετίζονται με τη δομή και την ανάπτυξη των τριχών. Μερικά από αυτά μπορεί να αποτελέσουν στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπειών της φαλάκρας. Πολλά από τα «ένοχα» γονίδια βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ, που οι άνδρες κληρονομούν μόνο από τις μητέρες τους.
iatropedia.gr
 • Εμφανίσεις: 18
έχουν καταδείξει ότι η ουσία αυτή επιδρά θετικά στον οργανισμό μας και ενισχύει το γονίδιο που αυξάνει την οξείδωση των διαιτητικών λιπών, καταπολεμώντας έτσι την παχυσαρκία.
Μια νεότερη μελέτη, η οποία έγινε από μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Γαλλία έδειξε ότι η ουσία αυτή βοηθά σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της καρδιάς μας, ενώ καθυστερεί και τη γήρανση του οργανισμού μας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ρεσβερατρόλη είναι ωφέλιμη καθώς προσφέρει μειωμένη σε θερμίδες διατροφή από 30%-40%, και όπως έδειξε η μελέτη, με τη μείωση αυτή κερδίζουμε σε μακροζωία. Για την ακρίβεια οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η λήψη μειωμένων θερμίδων στη διατροφή μας αυξάνει τη διάρκεια ζωής μας. Και όπως ανέφεραν, μικρές δόσεις ρεσβερατρόλης καθημερινά έχουν την ίδια θετική ανταπόκριση από τον οργανισμό μας όπως, η χαμηλοθερμιδική δίαιτα.
Αυτό σημαίνει ότι εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με τρόφιμα όπως σταφύλι, ρόδι, βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα κ.λπ. που περιέχουν ρεσβερατρόλη, καθώς επίσης με τη μέτρια κατανάλωση κρασιού, δηλαδή 1- 2 ποτήρια ημερησίως, επωφελούμαστε από τις ευεργετικές δράσεις της ουσίας αυτής.

Η ρεσβερατρόλη καίει τα λίπη και βοηθά στην καρδιακή λειτουργία και του εγκεφάλου. Και όπως λένε οι ειδικοί, αν τα όργανα αυτά, δηλαδή, εγκέφαλος, καρδιά και μύες λειτουργούν σωστά τόσο η δραστηριοποίηση, όσο και η έκφραση κάποιων γονιδίων μας αλλάζει.
Η δράση της ρεσβερατρόλης φαίνεται ότι επηρεάζει θετικά τα μιτοχόνδρια των κυττάρων που υπάρχουν σε όλα τα όργανα του σώματος και είναι οι μικρές μονάδες παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια είναι ευάλωτα στις οξειδωτικές βλάβες του μεταβολισμού που συσσωρεύονται όσο αυξάνεται η ηλικία. Η αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης προστατεύει συνολικά την υγεία των μιτοχονδρίων που βρίσκονται σε καρδιά, εγκέφαλο, μύες κ.λπ. και κατά προέκταση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής μας.
naftemporiki.gr
(ΦΩΤΟ: shutterstock)
Ρομποτική Χειρουργική

Ρομποτική Χειρουργική

Η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται σε πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων.

To ρομποτικό σύστημα Da Vinci αποτελεί το πιο εξελιγμένο τεχνολογικό επίτευγμα στον τομέα της ρομποτικής ιατρικής τεχνολογίας. Χρησιμοποιεί τρισδιάστατη απεικόνιση (3D) υψηλής ανάλυσης (HD), προκειμένου ο χειρουργός να πραγματοποιεί επεμβάσεις με μεγάλη ακρίβεια, αποτελεσματικότητα και ευελιξία.

Αποτελείται από ειδικά σχεδιασμένα εξαρτήματα, τα οποία επιτρέπουν τη μεταβίβαση λεπτών κινήσεων του χειρουργού στο χειρουργικό πεδίο. Διαθέτει σύστημα υψηλών προδιαγραφών InSite Vision, με πραγματική 3D απεικόνιση, ειδική κονσόλα, ενδοσκοπικό πύργο με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα, σύστημα τεσσάρων ρομποτικών βραχιόνων, καθώς και ειδικά ενδοσκοπικά εργαλεία, που προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες κινήσεων απ' ότι ο καρπός του ανθρώπινου χεριού, εξασφαλίζοντας έτσι ακριβείς, σταθερές και ελεγχόμενες κινήσεις απ' όλες τις πλευρές.

Είναι εγκεκριμένο από το FDA (Food & Drug Administration, U.S.A.) και αποτελεί το πρώτο και μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής που πραγματοποιεί όλο το φάσμα των λαπαροσκοπικών εγχειρήσεων, καθώς και μεγάλο αριθμό των συμβατικών επεμβάσεων.

 • Εμφανίσεις: 28

Κατά τους επιστήμονες, τα βρέφη κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε κάποιο σημείο μεταξύ στρώματος και τοίχου ή στρώματος και του κρεβατιού, καθώς κινούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Εξάλλου, η συνήθεια των γονιών να τοποθετούν μαξιλάρια γύρω από τα μωρά για να μην χτυπήσουν αποδεικνύεται επίσης επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκληθεί ασφυξία στο μωρό.

Τέλος, ελλοχεύει ο κίνδυνος της πτώσης των μωρών, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό το να μπερδευτούν μέσα στα κλινοσκεπάσματα.
Οι ειδικοί έχουν εκδώσει σχετικές οδηγίες με στόχο να εξαλειφθούν οι θάνατοι μωρών μέχρι δύο ετών, τα οποία συνηθίζουν οι γονείς να «φιλοξενούν» στο δικό τους κρεβάτι την ώρα του ύπνου.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται πάντα στο κρεβάτι τους ή σε κάποιο εξίσου ασφαλές περιβάλλον προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου τους.
Παράλληλα, συμβουλεύουν τους γονείς να μην γεμίζουν τα κρεβάτια τους με μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα, όταν είναι ξαπλωμένα σε αυτά τα μωρά τους. Όπως εξηγούν, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν μεταφερόμενο κρεβατάκι μωρού ή πάρκο παιχνιδιού για να έχουν μεν τα παιδιά κοντά τους, αλλά σε ασφαλή γι' αυτά χώρο.
naftemporiki.gr
Επικίνδυνη η συνήθεια να

Επικίνδυνη η συνήθεια να κοιμίζουμε τα μωρά στο κρεβάτι μας

Περισσότερα από 100 μωρά, τα οποία κοιμόντουσαν στο κρεβάτι των γονιών τους, έχασαν τη ζωή τους κατά τα έτη 1999-2001, σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής Ασφάλειας για Καταναλωτικά Προϊόντα (Consumer Product Safety Commission) των ΗΠΑ.
Κατά τους επιστήμονες, τα βρέφη κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε κάποιο σημείο μεταξύ στρώματος και τοίχου ή στρώματος και του κρεβατιού, καθώς κινούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Εξάλλου, η συνήθεια των γονιών να τοποθετούν μαξιλάρια γύρω από τα μωρά για να μην χτυπήσουν αποδεικνύεται επίσης επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκληθεί ασφυξία στο μωρό.
Τέλος, ελλοχεύει ο κίνδυνος της πτώσης των μωρών, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό το να μπερδευτούν μέσα στα κλινοσκεπάσματα.
Οι ειδικοί έχουν εκδώσει σχετικές οδηγίες με στόχο να εξαλειφθούν οι θάνατοι μωρών μέχρι δύο ετών, τα οποία συνηθίζουν οι γονείς να «φιλοξενούν» στο δικό τους κρεβάτι την ώρα του ύπνου.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται πάντα στο κρεβάτι τους ή σε κάποιο εξίσου ασφαλές περιβάλλον προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου τους.
Παράλληλα, συμβουλεύουν τους γονείς να μην γεμίζουν τα κρεβάτια τους με μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα, όταν είναι ξαπλωμένα σε αυτά τα μωρά τους. Όπως εξηγούν, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν μεταφερόμενο κρεβατάκι μωρού ή πάρκο παιχνιδιού για να έχουν μεν τα παιδιά κοντά τους, αλλά σε ασφαλή γι' αυτά χώρο.naftemporiki.gr
 • Εμφανίσεις: 14
Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις με τραγικές συνέπειες

Πλήθος μελετών έχουν αναλύσει το πόσο ευεργετικός είναι ένας καλό ύπνος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και τη γενικότερη καλή μας υγεία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και το μη κερδοσκοπικό, ερευνητικό ινστιτούτο Rand Europe, σε μελέτη που έκαναν τόνισαν ότι η έλλειψη ύπνου είναι αυτή που ευθύνεται για τη χαμηλή παραγωγικότητα στους χώρους εργασίας.
Άλλη μελέτη που έγινε από το ινστιτούτο Finnish Institute of Occupational Health με επικεφαλής την ερευνήτρια Tea Lallukka, και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep, ανέδειξε για μια ακόμη αφορά ότι η έλλειψη ύπνου είναι καταστροφική για την υγεία μας. Ενώ, μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο Brandeis στη Μασαχουσέτη και δημοσιεύθηκε στη Daily Mail διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου έχει αντίκτυπο στη μνήμη του ανθρώπου.
Επίσης, οι επιστήμονες του Harvard αποφάνθηκαν ότι ο ύπνος δεν προστατεύει μόνο παθητικά και παροδικά τη μνήμη αλλά έχει ενεργό ρόλο στη οργάνωση και σταθεροποίηση της.
Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Κλέμσον των Ηνωμένων Πολιτειώνκαι δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο «Frontiers in Human Neuroscience» διαπίστωσε ότι ο καλός ύπνος εκτός του ότι μειώνει την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων βοηθά και την καταπολέμηση του στρες.
Τώρα μια ακόμα έρευνα από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Όστιν των ΗΠΑ, και η οποία έγινε σε εκπαιδευόμενους αξιωματικούς της στρατιωτικής ακαδημίας West Point, επιβεβαιώνει όλες τις άλλες μελέτες αναφορικά με τους κινδύνους που ενέχει η έλλειψη ύπνου.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος δύο ομάδες αξιωματικών οι οποίοι έπρεπε να υλοποιήσουν την ίδια αποστολή με ή χωρίς στέρηση ύπνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ακόμα και μια μέτρια έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει τον εγκέφαλο, μειώνει την αποτελεσματικότητα της λογικής σκέψης καθώς εμποδίζει την ενοποίηση των πληροφοριών που λαμβάνει για τη λήψη άμεσων αποφάσεων.
Για πρώτη φορά οι ψυχολόγοι από το Τέξας τεκμηρίωσαν ότι η έλλειψη του ύπνου κάνει τους ανθρώπους να ακολουθούν περισσότερο τη λήψη αποφάσεων που βασίζονται σε προκαθορισμένους κανόνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η απόφαση λαμβάνεται με βάση πρωτόκολλα αποφάσεων ακολουθώντας προκαθορισμένους κανόνες (για παράδειγμα αλγοριθμικό μοντέλο), η έλλειψη ύπνου δυσκολεύει περισσότερο τη λήψη ορθής απόφασης.
Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σημαντικά αρνητικά τις αποφάσεις που λαμβάνουμε και είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μας. Η έλλειψη ύπνου εμποδίζει τον εγκέφαλό μας να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει και μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις που οδηγούν σε καταστροφικά λάθη.
Κλείνοντας, να σημειωθεί ότι η 3η Παρασκευή του Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Ημέρα ύπνου αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.
 
naftemporiki.gr
 • Εμφανίσεις: 27
Στη φυλακή ο εμπνευστής της

Στη φυλακή ο εμπνευστής της αλκαλικής δίαιτας

Η χαρά μας ύστερα από τα περσινά Golden Globes δεν περιγραφόταν και αυτό γιατί επιτέλους είχαμε στα χέρια μας το μυστικό του καλλίγραμμου κορμιού της Kate Hudson.
Ύστερα όμως από την είδηση πως ο διαιτολόγος της όχι μόνο συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2014 και καταδικάστηκε το 2016 για δύο από τις τρεις κατηγορίες για κλοπή και για άσκηση της ιατρικής χωρίς άδεια, αλλά από τον Ιανουάριο 2017 αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών ετών, προφανώς και η χαρά μας μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε τρόμο.
ph miracle 5
Ο λόγος γίνεται για τον Robert Young, ο οποίος δημιούργησε την αλκαλική δίαιτα και έγραψε το βιβλίο, “The pH Miracle”, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να αποφεύγουμε κατηγορηματικά τις όξινες τροφές, καθώς αυτές είναι η αιτία διαφόρων ασθενειών και να προτιμάμε τις αλκαλικές. Πιο συγκεκριμένα, ο Robert Young υποστηρίζει πως ορισμένα τρόφιμα, όπως το κρέας, το σιτάρι και η ζάχαρη κάνουν το σώμα να παράγει οξύ, το οποίο οδηγεί σε προβλήματα υγείας, όπως απώλεια οστικής μάζας, απώλεια μυών και πόνο στην πλάτη. Ωστόσο, έρευνες τώρα δείχνουν πως ενώ η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει την οξύτητα των ούρων, τα νεφρά εργάζονται σκληρά για να κρατήσουν τα επίπεδα του pH στο αίμα σταθερά. Ο Robert Young, λοιπόν, όχι μόνο προωθούσε μια δίαιτα που βασιζόταν σε αναληθή στοιχεία, αλλά εξαπάτησε και πολλούς ασθενείς με καρκίνο, αφού εκμεταλλευόμενος την ανάγκη τους για ελπίδα, τους ζητούσε πολλά χρήματα για να νοσηλευτούν στις εγκαταστάσεις του “Τhe pH Miracle Ranch” προκειμένου να θεραπευτούν. Οι περισσότεροι από αυτούς όχι μόνο δεν θεραπεύτηκαν, αλλά μάλιστα η κατάσταση της υγείας τους έγινε χειρότερη, με αποτέλεσμα να πεθάνουν. Και αν όλα αυτά δεν σε έχουν τρομοκρατήσει ακόμα, μάθε και αυτό: τελικά αποδείχθηκε πως ο Robert Young είχε αγοράσει….το διδακτορικό του από το διαδίκτυο!
ph-miracle
Αν πρέπει να βγει κάποιο δίδαγμα από όλα αυτά, σίγουρα είναι να μην εμπιστεύεσαι όλες αυτές τις “μοντέρνες” δίαιτες, που προωθούν οι διάφοροι celebrities και διαιτολόγοι του Hollywood και να προτιμάς μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με συχνή άσκηση για να αποκτήσεις το σώμα που πάντα ονειρευόσουν.olivemagazine.gr/
 • Εμφανίσεις: 24
Φρουκτόζη ή γλυκόζη: Ποια

Φρουκτόζη ή γλυκόζη: Ποια είναι χειρότερη για την υγεία της καρδιάς

Και τα δύο συχνά προστίθενται ως γλυκαντικά στα τυποποιημένα προϊόντα, με συνέπεια την υπερκατανάλωσή τους, η οποία έχει καρδιομεταβολικές συνέπ

Ειδικά η φρουκτόζη, που προστίθεται σε χυμούς, αναψυκτικά, μπισκότα, κέικ και παγωτά, μπορεί να έχει πιο βλαπτική επίδραση από τη γλυκόζη στην καρδιαγγειακή και την ηπατική υγεία, ακόμα κι όταν η τελευταία καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, όπως αναφέρουν Ισπανοί επιστήμονες.

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι η κατανάλωση φρουκτόζης σχετίζεται με μεταβολές στον οργανισμό, που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και ηπατοπάθειας.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα δύο γλυκαντικά για να εξακριβώσουν πως επηρεάζουν τον οργανισμό και διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι που έπιναν νερό με φρουκτόζη για δύο μήνες πάχυναν περισσότερο απ’ ό,τι μία άλλη ομάδα ζώων που έπιναν νερό με γλυκόζη. Επιπλέον, η αύξηση του σωματικού βάρους όσων έπιναν φρουκτόζη ήταν ταχύτερη απ’ ό,τι στα ζώα που έπιναν γλυκόζη.

Τα ζώα που κατανάλωναν φρουκτόζη παρουσίασαν επίσης υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, διαταραχή στη λειτουργικότητα της αορτής και αυξημένη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.
«Η ποσότητα της φυσικής φρουκτόζης που καταναλώνουμε όταν τρώμε φρούτα, είναι κατά κανόνα μικρότερη από εκείνη που καταναλώνουμε με τους χυμούς ή τα άλλα ροφήματα στα οποία προστίθεται ως γλυκαντικό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάρτα Αλέγκρετ, καθηγήτρια Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν σύμφωνα με τους ειδικούς την σύσταση να μην καταναλώνουμε πολλά τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα, όποιου είδους κι αν είναι αυτά, διότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η υπερκατανάλωση σακχάρων έχει σοβαρές συνέπειες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Heart and Circulatory Physiology.

 

 • Εμφανίσεις: 24
Σιδηροπενική αναιμία: Αυτά

Σιδηροπενική αναιμία: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα

Η σιδηροπενική αναιμία είναι ένας κοινός τύπος αναιμίας, μια κατάσταση κατά την οποία το αίμα στερείται επαρκούς υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος.
Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η σιδηροπενική αναιμία οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου στον οργανισμό. Χωρίς αρκετό σίδηρο, το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ποσότητα αιμοσφαιρίνης, μιας ουσίας στα ερυθρά αιμοσφαίρια που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να σας προκαλέσει κόπωση και δύσπνοια.
Μπορείτε συνήθως να αντιμετωπίσετε την σιδηροπενική αναιμία με διατροφικό συμπλήρωμα σιδήρου. Μερικές φορές μερικές πρόσθετες εξετάσεις ή θεραπείες για την αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου μπορεί να είναι απαραίτητες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου, που οδηγεί σε αναιμία
Αρχικά, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι τόσο ήπια ώστε να περνά απαρατήρητη. Αλλά καθώς το σώμα έχει ολοένα και λιγότερο σίδηρο, η αναιμία επιδεινώνεται και τα συμπτώματα εντείνονται.
Τα συμπτώματα αναιμίας περιλαμβάνουν:
 • Ακραία κόπωση
 • Χλωμό δέρμα
 • Αδυναμία
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πόνος στο στήθος
 • Συχνές λοιμώξεις
 • Πονοκέφαλος
 • Ζάλη ή αδιαθεσία
 • Κρύα χέρια και πόδια
 • Φλεγμονή ή πόνος στην γλώσσα
 • Εύθραυστα νύχια
 • Ταχυκαρδία
 • Ασυνήθιστη λαχτάρα για μη-θρεπτικές ουσίες, όπως πάγος, ή χώμα
 • Ανορεξία (ειδικά σε νήπια και παιδιά)
 • Ένα δυσάρεστο “μυρμήγκιασμα” ή αίσθηση ότι έχετε πολύ “βαριά πόδια”
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν εσείς ή το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα, που υποδηλώνουν σιδηροπενική αναιμία, επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας. Η σιδηροπενική αναιμία δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αυτο-διάγνωση ή θεραπεία. Έτσι, επισκεφθείτε το γιατρό σας για μια σωστή διάγνωση και μην προχωρήσετε σε καμία περίπτωση στην λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου από μόνοι σας και χωρίς την συμβουλή του γιατρού. Η “υπερφόρτωση” του οργανισμού με σίδηρο μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη, διότι η συσσώρευση σιδήρου μπορεί να βλάψει το συκώτι σας και να προκαλέσει άλλες επιπλοκές.
iatropedia
 • Εμφανίσεις: 23
Οι δίγλωσσοι έχουν ένα

Οι δίγλωσσοι έχουν ένα ισχυρό «όπλο» κατά του Αλτσχάιμερ

Μελέτη του επιστημονικού ινστιτούτου Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου αποδεικνύει πως το να είναι κανείς δίγλωσσος βοηθά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, πως οι δίγλωσσοι διαθέτουν δηλαδή ένα σημαντικό όπλο το οποίο περιορίζει και επιβραδύνει τις συνέπειες της νόσου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Η έρευνα απέδειξε ότι ο εγκέφαλος των δίγλωσσων καταφέρνει να διατηρήσει μεγαλύτερη λειτουργικότητα σε ό,τι αφορά την γνωστική και εκτελεστική δραστηριότητα, επιβραδύνοντας ακόμη και κατά πέντε χρόνια- σε κάποιες περιπτώσεις- την εμφάνιση της νόσου και λειτουργώντας σαν ασπίδα, με πιο περιορισμένη απώλεια μνήμης, σε όποιον έχει ήδη νοσήσει.
 • Εμφανίσεις: 21
Φουντούκια, καρύδια και

Φουντούκια, καρύδια και φιστίκια ρίχνουν τη χοληστερόλη

 
Φουντούκια, καρύδια και φιστίκια είναι μερικοί από τους ξηρούς καρπούς που αποδεικνύονται εξαιρετικά ευεργετικοί έναντι της στεφανιαίας νόσου, ενώ μειώνουν σημαντικά τα λιπίδια στο αίμα, όπως έδειξε μια μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.
 
 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ξηροί καρποί έχουν μπει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στο μικροσκόπιο των ερευνητών. Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί σε μεγάλη έρευνα του Harvard, η οποία συμπεριέλαβε 83.818 γυναίκες, ηλικίας από 34 έως 59 ετών και η οποία έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

 

 

 

Τώρα μια ακόμα μελέτη που έγινε από επιστήμονες στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο Loma Linda, ανέλυσε τα στοιχεία από 25 προηγούμενες έρευνες που είχαν γίνει σε επτά χώρες και έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς κατάφεραν να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα τους.

 

 

 

Οι σχεδόν 600 συμμετέχοντες είχαν υψηλή χοληστερόλη αλλά κανένας εξ αυτών δεν ήταν σε θεραπεία. Στις έρευνες που έγιναν κλήθηκαν να καταναλώνουν 67 γρ. ξηρούς καρπούς ημερησίως.

 

 

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επήλθε μείωση 5,1% κατά μέσο όρο στην ολική χοληστερόλη, κατά 7,4% αποκλειστικά στη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη LDL και κατά 8,3% μείωση της σχέσης LDL προς HDL, που αντιπροσωπεύει την καλή χοληστερόλη αίματος.

 

 

 

Επιπροσθέτως, διαπιστώθηκε μείωση 10,2% στα τριγλυκερίδια σε όσους είχαν υψηλές τιμές, δηλαδή τουλάχιστον 150 mg/dl.
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, τα ποσοστά μείωσης των λιπιδίων ήταν μεγαλύτερα στα άτομα με υψηλή «κακή» χοληστερόλη, ακόμα και στα άτομα που δεν ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα, καθώς και στα άτομα που ακολουθούν δυτικά πρότυπα διατροφής, δηλαδή όχι μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, σημείωσαν ότι η ποσότητα κατανάλωσης ξηρών καρπών έπαιζε σημαντικό ρόλο στο θέμα της μείωσης των λιπιδίων, γεγονός που σημαίνει ότι η κατανάλωση πρέπει να γίνεται συντηρητικά.

 

 

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών χωρίς αλάτι ή ζάχαρη και με μέτρο είναι εξαιρετικά ευεργετική για τη λειτουργία του οργανισμού και ειδικότερα της καρδιάς.

 

 

 

Επιπλέον, ανέφεραν ότι ξηροί καρποί, όπως (καρύδια, φουντούκια, φιστίκια) είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές στερόλες, βιταμίνες κ.λπ. Όμως οι φυτικές στερόλες, όπως φαίνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι αυτές που εμποδίζουν την απορρόφηση χοληστερόλης από το έντερο.

 
naftemporiki.gr
Υβριδικό Χειρουργείο

Υβριδικό Χειρουργείο Πολλαπλών Ειδικοτήτων

Στην πρώτη γραμμή της ιατρικής τεχνολογίας διεθνώς καθιερώνεται το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, με την πρώτη στην Ελλάδα και μία από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, Υβριδική Χειρουργική αίθουσα τελευταίας γενιάς.

Η ανάγκη δημιουργίας Υβριδικών Χειρουργείων

Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας, εκτελούνται όλο και περισσότερες και πιο σύνθετες ενδαγγειακές επεμβάσεις. Σε ορισμένες από αυτές παρουσιάζεται η ανάγκη είτε να γίνει εξαρχής συνδυασμένη ανοικτή και ενδαγγειακή επέμβαση, είτε να γίνει μετατροπή της ενδαγγειακής σε ανοικτή. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν τα υβριδικά χειρουργεία. Στα χειρουργεία αυτά πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο, χρόνο και ασθενή, ενδαγγειακές και ανοικτές επεμβάσεις που καλύπτουν ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα.

Το Υβριδικό Χειρουργείο του ΥΓΕΙΑ

Το Υβριδικό Χειρουργείο του ΥΓΕΙΑ, είναι το πρώτο στην Ελλάδα και καλύπτει επιφάνεια 87 τμ. Διαθέτει τον πλέον σύγχρονο απεικονιστικό και μηχανολογικό εξοπλισμό για τη διενέργεια πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων σε συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, ταχύτητας και αξιοπιστίας.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός πολλαπλών δυνατοτήτων, επιτρέπουν τη διενέργεια ΟΛΩΝ των ανοικτών και ελάχιστα επεμβατικών ιατρικών πράξεων από τις περισσότερες ειδικότητες: αγγειοχειρουργική, επεμβατική καρδιολογία, καρδιοχειρουργική, νευροχειρουργική, επεμβατική ακτινολογία, ορθοπεδική, γενική χειρουργική, χειρουργική τραύματος, ουρολογία, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα της χειρουργικής.

 • Εμφανίσεις: 31
Αλτσχάιμερ: Γιατί έχουν

Αλτσχάιμερ: Γιατί έχουν πλεονέκτημα όσοι μιλούν δύο γλώσσες

Έρευνα του επιστημονικού ινστιτούτου Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου αποδεικνύει πως το να είναι κανείς δίγλωσσος βοηθά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, πως οι δίγλωσσοι διαθέτουν δηλαδή ένα σημαντικό όπλο το οποίο περιορίζει και επιβραδύνει τις συνέπειες της νόσου.
Η έρευνα απέδειξε ότι ο εγκέφαλος των δίγλωσσων καταφέρνει να διατηρήσει μεγαλύτερη λειτουργικότητα σε ό,τι αφορά την γνωστική και εκτελεστική δραστηριότητα, επιβραδύνοντας ακόμη και κατά πέντε χρόνια- σε κάποιες περιπτώσεις- την εμφάνιση της νόσου και λειτουργώντας σαν ασπίδα, με πιο περιορισμένη απώλεια μνήμης, σε όποιον έχει ήδη νοσήσει.
H έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Άνω Αδίγη, την περιοχή της βορειοανατολικής Ιταλίας στην οποία ζει ισχυρή γερμανόφωνη μειονότητα και οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν τόσο ιταλικά όσο και γερμανικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύεται πλέον ότι οι δίγλωσσοι διαθέτουν πραγματικό «γνωστικό απόθεμα», το οποίο περιορίζει τις συνέπειες και την επιδείνωση της ασθένειας.
Βάσει ειδικού ερωτηματολογίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θετικές αυτές συνέπειες εξαρτώνται και από το κατά πόσο ο κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί όντως στην καθημερινή του ζωή και τις δυο γλώσσες. «Όσο μεγαλύτερη χρήση γίνεται, τόσο πιο σημαντικές είναι οι ευεργετικές συνέπειες, σε εγκεφαλικό επίπεδο», τόνισε η Ντανιέλα Περάνι, υπεύθυνη της έρευνας, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
iatropedia.gr
Ο ισχυρότερος φυσικός

Ο ισχυρότερος φυσικός σύμμαχος μας

Το τζελ που βρίσκεται στα σκληρά, χυμώδη και σαρκώδη φύλλα της αλόης βέρα, περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, καθώς και άλλα πολλά συστατικά, τα οποία λειτουργούν ως ομάδα και απορροφώνται στο σύνολό τους από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι ιδιότητές της είναι γνωστές από τα πανάρχαια χρόνια, ωστόσο επικυρώθηκαν επίσημα το 1959 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών.
Oι 13 ιδιότητες της αλόης βέρα
– Προλαμβάνει και μειώνει τις αρθριτικές φλεγμονές. Έχει επιδιορθωτική και παυσίπονη δράση, ενώ βελτιώνει την κινητική λειτουργία μυών και αρθρώσεων.

– Έχει μυκητοκτόνα και αντιμικροβιακή δράση, δρώντας ταυτόχρονα προληπτικά σε περιπτώσεις γρίπης, κρυώματος και λοιμώξεων του αναπνευστικού.

– Βελτιώνει σημαντικά την πέψη και την αφομοίωση των τροφών, καθώς ρυθμίζει την εντερική χλωρίδα και λειτουργία. Παράλληλα λειτουργεί ευεργετικά για κολίτιδες και άλλες παθήσεις, όπως δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, έλκος στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.ά.

– Είναι ισχυρότατη πηγή 9 βιταμινών (Ε, C, A, B1, Β2, Β3, Β6, Β12, φολικού οξέος), μετάλλων ιχνοστοιχείων, ενζύμων και αμινοξέων, αλλά και η μοναδική φυτική πηγή της B12.

– Έχει τέλεια αναζωογονητική και αναπλαστική δράση σε κακώσεις του δέρματος (τραυματισμοί, εγκαύματα, κ.ά.) και δερματοπάθειες (ακμή, ψωρίαση, έρπις ζωστήρ, κηλίδες κ.ά.)

– Λειτουργεί αντιγηραντικά και καταπολεμά την τοξίνωση, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες της επιδερμίδας. Ταυτόχρονα προσφέρει άριστη ενυδάτωση.
– Αυξάνει τοπικά την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει την ελαστικότητα και την ενίσχυση της λάμψης της επιδερμίδας του προσώπου, μέσω της ενίσχυσης της παραγωγής των ινών ελαστίνης και κολλαγόνου.

– Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, κυρίως στο επίπεδο των μικρών τριχοειδών αγγείων, εκεί δηλαδή που γίνεται η ανταλλαγή οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων για τα κύτταρά μας.

– Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του σώματος. Όταν τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών υπερβαίνουν τα φυσιολογικά λειτουργούν καταστροφικά για τα κύτταρά μας. Η αλόη καθαρίζει τα όργανα και βελτιώνει τη λειτουργία τους.

– Χαρίζει τόνωση και αυξημένα επίπεδα ενέργειας, ενώ φροντίζει για την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

– Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με αποτέλεσμα να καταστέλλει αρχόμενες φλεγμονές σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

– Συμβάλλει ενεργά στη μείωση των αυξημένων τιμών της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, αλλά και των τιμών σακχάρου στο αίμα σε περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη.

– Έχει αντιαλλεργική δράση.

– Συμβάλει στην οδοντική και στοματική υγιεινή.
vita.gr
 • Εμφανίσεις: 36
Οι κινήσεις που πρέπει να

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να κόψεις την ζάχαρη

Ολα είναι θέμα θέλησης και αποφασιστικότητας. 
1) Πρωινό με μεγάλη ποσότητα πρωτεινών: Το Αντικατάσταση των δημητριακών με ζάχαρη με πρωινό υψηλό σε πρωτεΐνες.
Πολλά δημητριακά που τρώμε για πρωινό έχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης και μπορεί μεν να δίνουν ενέργεια, αλλά συγχρόνως μας επιβαρύνουν. Ψωμί ολικής άλεσης και μια ομελέτα μπορεί να σε κρατήσουν χορτασμένη για μεγάλο μέρος της ημέρας χωρίς να έχεις την επιθυμία να τσιμπολογήσεις.
2) Βγάλε από την διατροφή σου προιόντα που δείχνουν υγιεινά... αλλά δεν είναι: Πχ γιαούρτι με χρώμα, γεύση και toppings. Καθένα από αυτά περιέχει αρκετή ποσότητα ζάχαρης... «κρυμμένης».
3) Αλλαξε την συνταγή – Προσάρμοσέ την στο στόχο σου: Η συνταγή περιέχει ζάχαρη; Ε, τότε, βγάλτην! Ενα κέικ που χρειάζεται μια κούπα ζάχαρη για να παρασκευαστεί, μπορεί να είναι εξίσου νόστιμο αν αντί για ζάχαρη το φτιάξεις με μέλι. Θα δεις αμέσως διαφορά στη σιλουέτα σου.
4) Αναψυκτικά – Συσκευασμένοι χυμοί: Μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και αν το καλοσκεφτείς αυτά τα ροφήματα τα πίνεις καθημερινά. Θες να πιεις χυμό; Φτιάξτον από πορτοκάλια που θα στύψεις μόνη σου. Και βέβαια μην βάλεις ζάχαρη.
5) Αλκοόλ: Περιέχει και αυτό ποσότητα ζάχαρης που σε επιβαρύνει. Το ήξερες ότι ένα ποτήρι κρασί μπορεί να σου δώσει θερμίδες αντίστοιχες με ένα κομμάτι σοκολάτας; Είναι πια τόοοσο απαραίτητο να πίνεις αλκοόλ; Πιες νερό και δες αμέσως την διαφορά!
6) Τα toppings κάνουν την ζημιά: Θες να αλείψεις την φέτα του ψωμιού με... κάτι; Αυτό ας μην είναι ας πούμε σοκολάτα με πραλίνα ή μαρμελάδα. Βάλε μέλι ή φτιάξε μια μαρμελάδα μόνη σου! Χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά.
7) Οχι στη ζάχαρη στον καφέ και στο τσάι: Ναι μπορεί για σένα καφές ή τσάι χωρίς ζάχαρη να μην πίνεται, ωστόσο να ξέρεις ότι η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης από τα ροφήματα μακροπρόθεσμα προσθέτει κιλά. Αλλαξε συνήθεια.
8) Είναι απλό! Μην έχεις ζάχαρη στο σπίτι: Γιατί ίσως μπεις σε πειρασμό να την χρησιμοποιήσεις.
9) Ποτέ στο σουπερμάρκετ με λιγούρα: Και βέβαια μην πηγαίνεις ποτέ στο σούπερμαρκετ όταν είσαι πεινασμένη και έχεις λιγούρα. Πήγαινε με γεμάτο στομάχι και θα δεις πόση διαφορά θα έχουν αυτά που θα καταναλώσεις.
bovary.gr
 • Εμφανίσεις: 35

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Νερό με λεμόνι: 6 μύθοι που πρέπει να ξεδιαλύνετε άμεσα
 2. Ένας πολύ απλός τρόπος να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο χωρίς παυσίπονα
 3. Καφές: Πώς να τον κάνετε πιο υγιεινό – Είναι πιο απλό από όσο νομίζετε
 4. Κρυολόγημα: Τι σχέση έχει με το πόσες ώρες κοιμάστε
 5. Ομορφιά και καθημερινότητα: 3 σπιτικά τονωτικά spray
 6. 7 τροφές που κόβουν τον βήχα
 7. Ποια στοιχεία πρέπει να έχει ο ύπνος σας για να είναι ποιοτικός;
 8. Homemade masks για ανανέωση και ενυδάτωση
 9. Κρίση πανικού: Συμπτώματα, διάρκεια και αντιμετώπιση σε 6 βήματα
 10. Πράσινο τσάι: Μυστικό υγείας κι ομορφιάς

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

val m amo

VIDEOS