Η Παραμυθιά γιορτάζει τον Άγιο Αναστάσιο
Σύμφωνα με ενημέρωση από Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Αναστασίου:

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου τελούμεν την πανήγυριν Του Αγίου ενδόξου μάρτυρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ του εκ Παραμυθίας και πανηγυρίζει ο εν Σιαμετίοις Παραμυθίας Ιερός Ναός.

Το Σάββατο 17ην Νοεμβρίου εσπέρας και ώραν 6:00 μ.μ. θα ψαλή Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και ακολουθεί λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας, με την φιλαρμονική του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς

Την Κυριακή 18ην Νοεμβρίου και ώραν 7.30 π.μ. θα τελεσθή ο όρθρος και εν συνεχεία πανηγυρική θεία λειτουργία, μετ’ Αρτοκλασίας.

Παρακαλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί όπως προσέλθουν εις τας Ιεράς ακολουθίας και τιμήσουν την Ιεράν Μνήμην του Προστάτου μας.


 

 • Εμφανίσεις: 109

Ηγουμενίτσα: Συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη & την Σωτηρία Μπέλλου


Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας σας προσκαλεί στην συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη & την Σωτηρία Μπέλλου , την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20.00, στο θέατρο "ΕΣΤΙΑ" . 

Στη συναυλία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες : Ντούσκας Σταύρος κιθάρα- τραγούδι , Χρήστου Αλέξανδρος μπουζούκι , Γεωργίου Αγγελική τραγούδι , Γεωργίου Χρυσηίδα τραγούδι 

Είσοδος Δωρεάν  • Εμφανίσεις: 93

Δήμος Ηγουμενίτσας: Προτάσεις για τις εκδηλώσεις των ΧριστουγέννωνΤο Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας προσκαλεί όλους τους φορείς και εθελοντές του Δήμου μας να καταθέσουν τις τελικές τους προτάσεις έως Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 για την κατάρτιση του προγράμματος των εκδηλώσεων των Χριστουγέννων, στο τμήμα Αθλητισμού-Πολιτισμού του Π.ΑΚ.Π.ΠΟ. του Δήμου Ηγουμενίτσας στον κ. Αλέξανδρο Γιαννακό (Πληροφορίες: Τηλ-Φαξ: 2665360019, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 21:00μ.μ στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας θα γίνει η τελευταία συνάντηση όλων των φορέων – εθελοντών που θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και θα παρουσιαστεί το αναλυτικό πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ
Γεράσιμος Φουσέκης • Εμφανίσεις: 97

Αγρίνιο-Σούλι: Η επανασύνδεση μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσαΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας η εκδήλωση με θέμα «Σουλιώτες, μια απ' τις κοινότητες θεμέλιο της νεότερης πόλης του Αγρινίου» στο κτίριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος και νυν αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επιστήμονες αλλά και απόγονοι σουλιωτών επιχείρησαν μέσα από τις εισηγήσεις τους να αναδείξουν το σουλιώτικο στοιχείο ως έναν βασικό συνδιαμορφωτή της ταυτότητας της νεότερης πόλης του Αγρινίου.

Για αυτό και το θέμα διαφωτίστηκε από ιστορικής, χωρικής, οικονομικής, δημοσιογραφικής και λογοτεχνικής πλευράς. Σΰγκεκριμένα αφού προηγήθηκε η εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου Ευθύμιου Αδάμη για το προεπαναστατικό Αγρίνιο και την επανάσταση του 1821, ακολούθησε η πολεοδομική επισκόπηση της εγκατάστασης των Σουλιωτών από την κα Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά, Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα Αγρίνιο.

Ακολούθησε η προσέγγιση του οικονομικού περιβάλλοντος που μεταμόρφωσε την πόλη και συμμετείχε σε αυτό η Σουλιώτικη παροικία από τον Πατρώνη Βασίλη, καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια ο Δρ. Ιωάννης Νεραντζής. Διδάκτωρ Ιστορίας αναφέρθηκε εκτενώς στι γεωκτησιακές διεκδικήσεις των Σουλιωτών στην πεδιάδα του Ζαπαντοβράχωρου ως αυτές καταγράφονται στη Λογοτεχνία και τη Δημοσιογράφια του Μεσοπολέμου. Στοιχεία από την εισήγηση του κου Νεραντζή μοιράστηκαν εντύπως στο παρευρισκόμενο κοινό. Λόγω απουσίας του διαβάστηκε η εισήγηση του Νάκου Κωνσταντίνου, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Δυτικής Ελλάδος με τίτλο «Άγιος Δημήτριος και Zωοδόχος Πηγή. Ναοί και ενοριοσυνοικίες που συνδέθηκαν με την παρουσία των Σουλιωτών στο Αγρίνιο»
Το πρόγραμμα των ομιλίων έκλεισε με την ομιλία απόγονου των Σουλιωτών και Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου "Το Σούλι" κου Νικλάου Λάμπρου Κουτσονίκα με τίτλο . "Οι Σουλιώτες στο Αγρίνιο.Τα σημαντικότερα πρόσωπα" Σημειωτέον ο κος Κουτσονίκας ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της εκδήλωσης λόγω της προτέρας δράσης του στην ανάδειξη του συγκεκριμένου ζητήματος, κάτι που τονίστηκε και στη χθεσινή εισήγηση.
Η ημερίδα έκλεισε με διαλογική συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκομένων και των ομιλητών.Τον συντονισμό έκανε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ηλίας ( Λίνος) Υφαντής.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ή τίμησαν με την παρουσία τους από πλευράς φορέων: Ο Δήμαρχος Αγρινίου κος Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Βασίλης Φωτάκης, ο δημοτικός Σύμβουλος Ρόκκος Κωνσταντίνος, Ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Παπαδήμας Σπύρος, Η Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Λογοτεχνικού Ομίλου Κώστας Χαντζόπουλος Μαραγιάννη Βασιλική και Παναγιώτης Δρέλλιας, ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας κος Νίκος Σκιαδάς, η Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου και απόγονη σουλιωτών κα Μαίρη Χρυσικοπούλου, ο αιρετός Δ/θμιας κος Θανάσιος Σαρδέλης, ο πρώην Πρόεδρος ΕΛΜΕ κος Γιώργος Καραμητσόπουλος, απόγονοι Σουλιωτών Ναυπάκτου από την οικογένεια Τζαβελαίων καθώς και άλλοι αξιότιμοι συμπολίτες μας που συμμετείχαν στην διαλογική συζήτηση.

Συλλογή υπογραφών, βιντεοσκόπηση εισηγήσεων και δέσμευση για δημιουργία μνημείου για τους Σουλιώτες Αγρινίου

Η χθεσινή εκδήλωση δεν τελείωσε χθες, ούτε ήταν απλά μια επιστημονική ημερίδα. Το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου εκδηλώθηκε με τη συλλογή υπογραφών εκ μέρους του Συνδέσμου για τη δημιουργία μνημείου για τους Σουλιώτες του Αγρινίου, που συντόνισε το μέλος του ΔΣ του συνδέσμου Μαντώ Ζήβα. Οι υπογραφές ξεπέρασαν τις 100 και θα συνεχιστούν και ηλεκτρονικά. Στο ζήτημα αυτό υπήρξε ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής και προφορική δέσμευση του Δημάρχου Γεώργιου Παπαναστασίου για την υλοποίηση του αιτήματος αυτού. Στο πλαίσιο καταγράφεται και η πρόταση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλη Φωτάκη για δημιουργία Κήπου Ηρώων και στο Αγρίνιο. Παρόμοια πρόταση υπήρξε και για δημιουργία Πάρκου Ιστορίας από τον πρόεδρο των Σουλιωτών Νικόλαο Κουτσονίκα.
Σε ότι αφορά το επιστημονικό κομμάτι, όλες οι εισηγήσεις βιντεοσκοπήθηκαν από τον Γιάννη Γιαννακόπουλο, τον οποίο ο Σύνδεσμος ευχαριστεί θερμά. Εν ενθέτω χρόνω θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.


 

 • Εμφανίσεις: 111

Δήμος Ηγουμενίτσας: Σήμερα η πρώτη συνάντηση για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων
Το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας προσκαλεί όλους τους φορείς και εθελοντές του Δήμου μας στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 12-11-2018 και ώρα 21:00μ.μ στην πρώτη διερευνητική συνάντηση με θέμα τις εκδηλώσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων. • Εμφανίσεις: 105

Ηγουµενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παξινού με τίτλο «ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ»
Το ΚΕΠ Υγείας του Δήµου Ηγουµενίτσας και ο Εκδοτικός Οργανισµός Λιβάνη σε συνεργασία µε το Βιβλιοπωλείο «Μητσέλου» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παξινού με τίτλο «ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 12 Νοεµβρίου 2018, στις 18:30, στο Πνευµατικό Κέντρο Ηγουµενίτσας «Πάνθεον».

Για το βιβλίο θα µιλήσουν

· η κα Αικατερίνη Ψαροπούλου, Καθηγήτρια Φυσιολογίας, Τµήµα Βιολογικών Εφαρµογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων και

· η κα Μαρίνα Μπέση, Νηπιαγωγός-Φιλόλογος, Msc στις Επιστήµες Αγωγής, Διευθύντρια Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κα Νικολέτα Λάµπρου, Νοσηλεύτρια MPH.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/805619563104881/

Ποιος είναι ο Γιώργος Πάξινος;

Ο Γιώργος Παξινός γεννήθηκε το 1944 στην Ιθάκη όπου τελείωσε το λύκειο. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο Berkeley, έλαβε διδακτορικό από το πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά και μετεκπαιδεύτηκε στο τμήμα ψυχιατρικής του πανεπιστήμιου Yale. Από το 1973 εργάζεται στο πανεπιστήμιο του New South Wales στο Σίδνεϋ και στο Ινστιτούτο Neuroscience Research Australia. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, όπως τα Karolinska, Cambridge, Oxford, Stanford και UCLA. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008), του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2016) και του Ιονίου Πανεπιστημίου (2017). Επίσης, είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2012. Διετέλεσε πρόεδρος του Australian Neuroscience Society και του IBRO World Congress of Neuroscience. Έχει λάβει το βραβείο Humboldt της Γερμανίας. Εξελέγη μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών το 2009.

Οι νευροεπιστήμονες, όπως και οι γεωγράφοι, χρειάζονται ακριβείς χάρτες και αυστηρή ορολογία για να χαρτογραφήσουν τον εγκέφαλο και να επικοινωνήσουν την έρευνά τους. Ο Γιώργος Παξινός έχει κατασκευάσει τους περισσοτέρους άτλαντες του εγκέφαλου και έχει ανακαλύψει τους περισσοτέρους πυρήνες (περιοχές του εγκέφαλου) από οποιονδήποτε άλλον επιστήμονα. Εκτός από τον εγκέφαλο, χαρτογράφισε και το νωτιαίο μυελό. Ανακάλυψε 91 περιοχές (πυρήνες) στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε πολλές έδωσε ελληνικά ονόματα. Έχει δημοσιεύσει 48 βιβλία. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο εγκέφαλος του αρουραίου σε στερεοταξικές συντεταγμένες», αποτελεί το τρίτο σε αναφορές επιστημονικό βιβλίο όλων των εποχών. Οι περισσότεροι επιστήμονες που ερευνούν τη σχέση μεταξύ εγκέφαλου και ασθενειών (όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια) χρησιμοποιούν τους άτλαντές του.


 • Εμφανίσεις: 106

Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Σε Συρράκο, Χρουσιάς, Καλαρρύτες και Ματσούκι την Κυριακή


Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας στις 18 Νοεμβρίου θα μεταβεί σε έναν από τους εντυπωσιακότερους ορεινούς παραδείσους της Ηπείρου, υπό την φθινοπωρινή απαράμιλλη ομορφιά της φύσης. Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί στα υδάτινα δασώδη μέρη των όμορφων Τζουμέρκων, εκεί που οι πρόγονοί μας αγωνίσθηκαν, πολέμησαν και στην συνέχεια προφυλάχθηκαν και έσωσαν τελικά το γένος μας, το καλοκαίρι του 1821.
Το τοπίο αυτήν την εποχή είναι φαντασμαγορικό, με πλούσιο το φυσικό του κάλλος, μαγευτικές εικόνες, αβυσσαλέες χαράδρες, επιβλητικούς καταρράκτες, τεράστια αγέρωχα και επιβλητικά πλατάνια, ορμητικά βοερά νερά και πάμπολλα πέτρινα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα. Ένας ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες, οι οποίοι αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση και την αναζωογόνηση ψυχής και σώματος.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΗΠΙΝΑΣ

Αρχικά επισκεπτόμαστε μία από τις πιο επιβλητικές μονές της ορθοδοξίας, την ξακουστή "Μονή Κηπίνας", η οποία αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και περιηγητών. Χτισμένη από το 1212 εντός σπηλιάς τεράστιου κατακόρυφου συμπαγούς βράχου, ξεχωρίζει με την μοναδικότητά της και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με όλο της το μεγαλείο. Αποτελεί σήμα κατατεθέν για την περιοχή, απεικονίζεται σε τουριστικά έντυπα και αφιερώματα για την Ήπειρο και την Ελλάδα γενικότερα !


ΑΦΕΤΗΡΙΑ

Η φθινοπωρινή μας συναρπαστική διαδρομή έχει ως αφετηρία την κρεμαστή ξύλινη γέφυρα της μονής με το λαξευμένο στο βράχο κατηφορικό μονοπάτι. Μετά από λίγα λεπτά ασφαλτοστρωμένου δρόμου παραπλήσια κατακόρυφου απόκρημνου γκρεμού, εισερχόμαστε σε χωμάτινο μονοπάτι και κινούμαστε κατά μήκος του ορμητικού ρέματος Χρούσια, έως ότου φθάσουμε στο γνωστό νερόμυλο της Κουιάσας. Το τοπίο στο σημείο αυτό είναι μαγικό, φανταστικό, ονειρεμένο. Ο παφλασμός και η βοή των τρεχούμενων γάργαρων υδάτων, ο επιβλητικός καταρράκτης ο οποίος σχηματίζεται από τα τρεχούμενα παράπλευρα κατακόρυφα ύδατα και χύνεται ορμητικά στον ποταμό, το κελάηδισμα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων και η πεντακάθαρη ατμόσφαιρα εντυπωσιάζουν τους συνοδοιπόρους εις το έπακρον, γεμίζοντάς τους αμέσως με αισθήματα ευφορίας και απόλυτης ελευθερίας.


ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ "ΠΑΝΤΖΑΣ"

Επιστρέφουμε συντόμως στο χαρακτηριστικό αξιοθαύμαστο πέτρινο μονότοξο γιοφύρι της Κουιάσας, από όπου κινούμαστε ανηφορικά, εισερχόμενοι δυτικά στο δάσος της "Πάντζας", εντός πανέμορφου μονοπατιού σκεπασμένου από πλατάνια και οξιές, υπό την επιβλητική βοή του Χρούσια. Η φύση έχει φορέσει για τα καλά τη φθινοπωρινή της ενδυμασία. Το χώμα είναι φρέσκο, το οποίο είναι σκεπασμένο από τα πεσμένα φύλλα των δέντρων και των αναρριχητικών φυτών. Το τοπίο είναι πανέμορφο, θαρρείς πως είναι βγαλμένο από παραμύθια και ιστορίες. Τα διαφορετικά είδη των φυλλοβόλων δέντρων δημιουργούν ποικίλα εντυπωσιακά χρώματα. Το μονοπάτι είναι σκεπασμένο από τεράστια πλατάνια, ιτιές, οξιές και κισσούς και καλυμμένο με κίτρινα, πορτοκαλί, καφέ και κόκκινα πεσμένα φύλλα. Εκατέρωθεν αυτού αναβλύζουν πηγές δημιουργώντας ρυάκια, τα οποία σαν ασημένιες τρεχούμενες φλέβες στολίζουν τις ρεματιές και δίνουν ζωντάνια στο βουνό.

Ο ήχος των ξεραμένων φύλλων και κλαδιών όταν πατάμε επάνω σε αυτά, η υγρή ατμόσφαιρα, οι άφθονες μυρωδιές και η διαπεραστική βοή του Χρούσια, κάνουνε το περπάτημα ακόμα πιο ευχάριστο, συναρπαστικό !
Η κλήση είναι έντονα ανηφορική και οι ανάσες γίνονται βαθιές, όμως οι φθινοπωρινές εναλλαγές των χρωμάτων και η καθαρή ατμόσφαιρα καταπραΰνουν την κούραση. Αισθήματα γαλήνης, ηρεμίας και ευφορίας κυριεύουν τους περπατητές, οι οποίοι θαυμάζουν τη μαγεία της φύσης σε όλο της το μεγαλείο.


ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Φθάνουμε στο παρατηρητήριο, από όπου αγναντεύουμε τους δίδυμους πετρόχτιστους υπέροχους διατηρητέους οικισμούς (Συρράκο και Καλαρρύτες), τα οποία σαν αετοφωλιές χτισμένα στις απόκρημνες πλευρές του Περιστερίου (Λάκμου), δεν μπορούν να κρύψουν την μεγαλοπρέπειά τους. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος που η ανθρώπινη θέληση κατάφερε να δαμάσει το τοπίο αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αυτά τα δύο χωριά με βίους παράλληλους από τον 14ο αιώνα, όταν και ιδρύθηκαν από βλάχους βοσκούς. Φτιαγμένα από ανοιχτόγκριζη πελεκημένη πέτρα, από χέρια λαϊκών μαστόρων αδιαφιλονίκητου ηπειρώτικου ταπεραμέντου, ξεχωρίζουν με την κομψότητα, την ομορφιά και τη λαμπρότητά τους. Εντυπωσιακά αρχοντικά, αναπαλαιωμένοι ξενώνες, πέτρινα σπίτια με πλάκες σχιστόλιθου στη σκεπή, λιθόστρωτα καλοφτιαγμένα φιδωτά καλντερίμια, τόξα και καμάρες, πετρόχτιστες βρύσες, επιβλητικά πέτρινα γιοφύρια και εξέχουσες εκκλησίες, υποδηλώνουν την αίγλη και τα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας του παρελθόντος της περιοχής.


Η ΒΡΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΔΙΕΣ (ΜΝΤΙΝΑ ΛΑ ΝΟΥΤΣΙ)

Στην περιοχή "Καρυδιές" λίγο πριν το Συρράκο συναντάμε την πετρόχτιστη βρύση "Νούτσι", εξέχουσα από τη μεγαλοπρεπή κατασκευή της, λόγω του μεγέθους της με τα διαβαθμισμένα διαζώματα, τη σκάλα, τα επιβλητικά της πλατάνια, και τα κυκλικά πέτρινα πεζούλια και κυλινδρικά τραπέζια. Τα βρύα προσκολλώνται αναρριχώμενα στην πέτρινη κατασκευή, η οποία γίνεται καταπράσινη. Το τοπίο είναι υγρό, όμορφο, εκπληκτικό. Πίνουμε παγωμένο νερό, δροσιζόμαστε, γεμίζουμε τα παγούρια μας, παίρνουμε βαθιές καθαρές αναπνοές, ξαποσταίνουμε.


ΤΟ ΣΥΡΡΑΚΟ

Η είσοδος στο Συρράκο γίνεται από το τοξοτό γιοφύρι "Πούντεα Νουάουα" (γιοφύρι καινούργιο). Είναι περίτεχνο και σε συνδυασμό με το λιθόστρωτο οδόστρωμα και τα πεζούλια επιβάλλεται στο χώρο από την τελειότητα της κατασκευής του. Συνεχίζουμε το φιδωτό καλντερίμι μέχρι τη βρύση "Φαντανίτσα" με την όμορφη λιθοδομή και τα σκιερά πλατάνια. Διασχίζουμε το δεύτερο μικρό γιοφύρι "Πούντεα Νίκ" (Γιοφύρι Μικρό), το οποίο γεφυρώνει την κελαριστή ρεματιά, το κτίσμα του νερόμυλου και την ευρύχωρη πλατεία του Κέτριλιμάρι.


ΤΟ ΚΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΚΟΥΡΑΣ

Το κτίσμα της Γκούρας μας αποκαλύπτει το πνεύμα της αρχιτεκτονικής που είχε το χωριό. Μέχρι και σήμερα παραμένει το θαυμαστότερο, το πιο άριστο αρχιτεκτονικό δημιούργημα στον οικισμό. Τεχνολογικό θαύμα της εποχής, έδωσε το όνομα της σε όλο το μεσοχώρι που εξελίχτηκε στο κοινωνικό, διοικητικό και εμπορικό κέντρο του οικισμού.


Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ

Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται η πλατεία των αγαλμάτων, ένας χώρος όπου οι απόγονοι τιμούν τους προγόνους. Εκεί δεσπόζουν οι προτομές του πρώτου Κοινοβουλευτικού Πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη και του ποιητή Ζαλοκώστα, καθώς επίσης και ηρώα προς τιμήν των πεσόντων για την απελευθέρωση του Συρράκου στις 23 Νοεμβρίου 1912.


ΤΟ ΞΑΚΟΥΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΧΡΟΥΣΙΑ

Με το πέρας της διέλευσης μας από το Συρράκο, εισερχόμαστε σε κατηφορικό λιθόστρωτο κακοτράχαλο καλντερίμι. Νερά αναβλύζουν από τους σκισμένους βράχους. Πηγές αναδύονται μέσα από απόκρημνες και κοφτερές σπηλιές. Εάν ο καιρός είναι βροχερός, θα έχουμε την τύχη να περάσουμε μέσα από μία υδάτινη κουρτίνα, η οποία σχηματίζεται από νερά που πέφτουν από κατακόρυφο πανύψηλο γκρεμό. Σε 20΄ φθάνουμε στο φαντασμαγορικό φαράγγι του Χρούσια !!! Η ομορφιά του τοπίου μας κάνει να χαμογελάσουμε. Επιφωνήματα δέους και χαράς μας κυριεύουν. Πρόκειται για έναν επίγειο φυσικό παράδεισο, βγαλμένος μέσα από παραμύθι, του οποίου η απαράμιλλη ομορφιά του μας ηρεμεί, αναζωογονεί και ξεκουράζει. Αναπνέουμε βαθιά.

Εδώ η φύση υπήρξε γενναιόδωρη χαρίζοντάς μας ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ελκυστικά τοπία ανυπέρβλητου φυσικού κάλλους. Το περιβάλλον είναι φαντασμαγορικό, μέσα στην φθινοπωρινή ποικιλία των χρωμάτων, με άφθονα γάργαρα νερά, μικρούς καταρράκτες, αγέρωχα και πανύψηλα πλατάνια.
Οι κισσοί ντύνουν τους κορμούς των δέντρων και τους πεσμένους βράχους. Οι οξιές, οι σφένδαμοι και οι βουκαμβίλιες στολίζουν το φαράγγι, σχηματίζοντας πυρόχρωμα λαμπερά περιδέραια στους τεράστιους ογκόλιθους. Τα πορτοκαλοχρυσαφένια πεσμένα πλατανόφυλλα ανεμίζουν στον αέρα, θαρρείς πως χιλιάδες πολύχρωμες πεταλούδες πετάνε ανέμελα στον ουρανό. Ο αέρας δυναμώνει διασχίζοντας βοερά την κόψη του φαραγγιού. Το θρόισμα των φύλλων και η βοή του ποταμού σπάνε τη σιωπή. Οι πεταλούδες γίνονται χιλιάδες, στροβιλίζονται…το τοπίο εμπνέει δέος και θαυμασμό, σαγηνευόμαστε…

Διασχίζουμε προσεκτικά τον Χρούσια από τη σιδερένια γέφυρα. Είμαστε ακριβώς από πάνω του, φωτογραφιζόμαστε, τον βλέπουμε, τον ακούμε, τον μυρίζουμε, τον νιώθουμε, τον απολαμβάνουμε…πανδαισία, φθινοπωρινή πανδαισία, ήχων, εικόνων, μυρωδιών και χρωμάτων !!!
Ξαποσταίνουμε … χαλαρώνουμε … ζούμε στιγμές χαλάρωσης, μοναδικές και εξαιρετικής επαφής με έναν τόπο άγριας φυσικής ομορφιάς. Κυριευόμαστε με συναισθήματα απόλυτης ελευθερίας, ηρεμίας, ευεξίας, ακόμα και στοχασμού.

Ανηφορίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή το λαξευμένο στο φαράγγι στενό καλντερίμι εντός του συμπαγούς βράχου στην κόψη του γκρεμού και εξερχόμενοι από αυτό ακολουθούμε τη "σκάλα". Είναι ένα ανακατασκευασμένο, ασφαλές, λιθόστρωτο καλντερίμι, έως ότου φθάσουμε στους Καλλαρύτες.


ΟΙ ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ

Μπαίνοντας στο οικισμό αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι τα δυο χωριά μοιάζουνε υπερβολικά. Τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια, τα πέτρινα αρχοντικά με φανερό το πέρασμα του χρόνου επάνω τους, ο ήχος του νερού που τρέχει ασταμάτητα από πάμπολλες πηγές και ρυάκια … όλα φαίνονται υπέροχα, όλα μοιάζουν αρμονικά δεμένα μεταξύ τους. Ο δρόμος μας οδηγεί στην αμφιθεατρική λιθόστρωτη γραφική πλατεία με τα διαβαθμισμένα πεζούλια, σα να είναι ανοιχτό υπαίθριο θέατρο. Πίνουμε παγωμένο νερό από τη Βρύση, ξαποσταίνουμε κάτω από τον τεράστιο πλάτανο.

Εδώ είναι το τέλος της πορείας Α΄, οι συμμετέχοντες της οποίας μπορούν να επισκεφθούν μόνοι τους και με δική τους ευθύνη το υπόλοιπο χωριό, έως την ώρα επιβίβασής τους στο λεωφορείο.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Οι συμμετέχοντες και στις δύο πορείες δύνανται να επισκεφθούν στο ιδιόκτητο κτίριο στην κεντρική πλατεία την ιστορική-λαογραφική συλλογή της κας Αγγέλας Γκολφινοπούλου, η οποία φιλοξενεί έργα λαϊκής τέχνης και αργυροχοΐας καθώς και το Ιστορικό Αρχείο της οικογένειας Γεωργίου Ι. Δουρούτη


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ Β΄

Οι συμμετέχοντες στην πορεία Β΄ επιβιβάζονται στο λεωφορείο. Σε 3 κμ αποβιβάζονται προκειμένου να συνεχίσουν την διαδρομή έως το Ματσούκι, δια μέσου του πυκνής βλάστησης μονοπατιού, το οποίο ενώνει τα δύο χωριά.


ΤΟ ΡΕΜΑ "ΚΑΡΛΙΜΠΟΥ" ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ ΓΙΟΦΥΡΙ

Κατηφορίζουμε το κακοτράχαλο πέτρινο μονοπάτι και σε λίγα λεπτά φθάνουμε στο μικρό πέτρινο, περίτεχνο, μονότοξο γιοφύρι, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με το τοπίο, θαρρείς πως δεν είναι χτισμένο από ανθρώπινα χέρια, αλλά από τον ίδιο το θεό !!!
Βρύα προσκολλημένα επάνω στις πέτρες του, αναρριχώμενα φυτά το στολίζουν με φθινοπωρινά χρώματα και κορμοί δέντρων το συντροφεύουν. Το διασχίζουμε με προσοχή και εισερχόμαστε στο μονοπάτι με την πυκνή βλάστηση, υπό τη γνώριμη και ευχάριστη βοή του παραπλήσιου τρεχούμενου ορμητικού ρέματος (Καρλίμπου).


ΜΟΝΗ ΒΥΛΙΖΑΣ

Διασχίζοντας με ιδιαίτερη προσοχή το μονοπάτι με την πυκνή βλάστηση. Σε περίπου 40΄ φθάνουμε αισίως στην επιβλητικότατη Μονή Βύλιζας, η οποία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στα 1.050 μ . Είναι χτισμένη σε στενόμακρο σιάδι, και στο χείλος απότομου γκρεμού. Στο σημείο αυτό ξαποσταίνουμε, αγναντεύοντας την εκπληκτική θέα, σε ένα τοπίο ιδιαίτερα άγριο όσο και γραφικό.


ΤΟ ΜΑΤΣΟΥΚΙ

Συνεχίζουμε πλέον σε πλήρως ανακαινισμένο καλντερίμι για 2 km. Μπροστά μας προβάλλεται το χωριό Ματσούκι, πολιορκημένο από τους ορεινούς όγκους της Πίνδου και την κορφή της Κακαρδίτσας, το οποίο δεσπόζει αγέρωχο στα 1.100 μ., ανάμεσα σε τρεχούμενα ρέματα, απότομες πλαγιές και άνωθεν της αβυσσαλέας χαράδρας του Αράχθου.
Τα πλούσια παφλάζοντα νερά τα οποία διαπερνούν από το Ματσούκι ακούγονται σε όλο το χωριό και σε όλη τη χαράδρα. Πριν καταλήξουν στο ρέμα γυρνάνε τις μυλόπετρες του αναπαλαιωμένου μύλου. Λίγο πιο κάτω κυλάει ο ποταμός, του οποίου τα νερά δημιουργούν εντυπωσιακό καταρράκτη κοντά στο χωριό. Συνεχίζουμε το βατό περπάτημα με ανεπαίσθητη υψομετρική διαβαθμίσεις και θαυμάζουμε την ξακουστή χαράδρα του Άραχθου, τους απότομους γκρεμούς, την πανύψηλη και μεγάλη στρατιωτική γέφυρα τύπου Μπέλευ, και τους ψηλούς βοερούς καταρράκτες που χύνονται κάτω από αυτήν, σχηματίζοντας έτσι το "Ματσουκιώτικο ρέμα".

Φθάνουμε αισίως στην κεντρική πανέμορφη λιθόστρωτη πλατεία του χωριού, πίνουμε νερό από την πετρόχτιστη βρύση και ξαποσταίνουμε στο πεζούλι κάτω από τον κεντρικό πλάτανο, σημείο το οποίο αποτελεί το τέλος της πορείας Β. Εάν ο χρόνος μας το επιτρέψει, μπορούμε να επισκεφθούμε τον τοπικό νερόμυλο και να περιπλανηθούμε ανεξάρτητα στα καλντερίμια του χωριού.

Ύστερα από την αναγκαία ξεκούραση σε τοπικό μαγαζί, παίρνουμε το λεωφορείο της επιστροφής γεμάτοι ζωντανές εικόνες, αισθήματα ευφορίας πνευματικής ανάτασης και σωματικής ευεξίας και με καταπληκτικές εικόνες, οι οποίες θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στη μνήμη μας.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Προϋποθέσεις Συμμετοχής:

Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν και αποδέχονται αναντίρρητα τις αρχές και τους κανονισμούς του Ε.Ο.Σ.Η.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Πορείες: 2,

Αρχηγοί: Κώστας Αθανασίου & Σπύρος Δούδαλης
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
1η πορεία:
Μονή Κηπίνας - νερόμυλος Κουιάσας - δάσος Πάντζας - παρατηρητήριο - βρύση "Νούτσι" - Συρράκο - φαράγγι Χρούσια - σκάλα - Καλαρρύτες

Απόσταση: 11 κμ

Υ.Δ.: ~ 950 μ ανάβαση και ~ 550 μ κατάβαση,

Βαθμός Δυσκολίας: 1+

Απαιτήσεις: Προτείνεται για την πλειοψηφία των ενδιαφερομένων,
και για αρχάριους οι οποίοι διαθέτουν καλή φυσική
κατάσταση.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2η πορεία:
Η 1η επεκτείνεται έως το γιοφύρι Καρλίμπου - Μονή Βύλιζας - Ματσούκι

απόσταση: 18 κμ

Υ.Δ.: ~ 1.500 μ ανάβαση και ~ 1.150 μ κατάβαση,

Βαθμός Δυσκολίας: 3

Σημείωση:
Οι συμμετέχοντες στη Β θα επιβιβαστούν στο λεωφορείο από τους Καλαρρύτες, προκειμένου να μεταφερθούν για 3 Km στην έναρξη του μονοπατιού προς το ρέμα / γιοφύρι Καρλίμπου.

Απαιτήσεις: Προτείνεται για πεζοπόρους οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι
σε μεγάλες αποστάσεις με μεγάλες υψομετρικές
διαφορές.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Έδαφος:
χώμα - πετρώδη καλντερίμια - άσφαλτος (λιγότερο από το 1/5 της συνόλου)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Απαγορεύονται:
- Οι βουτιές και το κολύμπι στο ποτάμι και στις φυσικές πισίνες.
- Εν κινήσει:
1) η λήψη φωτογραφιών,
2) οι βιντεοσκοπήσεις,
3) η κατανάλωση φαγητού,
4) η χρήση ακουστικών
5) ο συνωστισμός επάνω στα γιοφύρια και στα στενά περάσματα
και γενικά δεν ασχολούμαστε με τίποτα άλλο το οποίο μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή από την βάδιση !

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ΠΡΟΣΟΧΗ !
- Στα στενά περάσματα και κυρίως επάνω στα γιοφύρια.
- Σε ολισθηρά σημεία (πέτρες με βρύα, βρεγμένα καλντερίμια)
Σημείωση:
Τα ορειβατικά μποτάκια πρέπει έχουν σόλα σε καλή κατάσταση)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προϋποθέσεις Συμμετοχής:
Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν και αποδέχονται αναντίρρητα τις αρχές και τους κανονισμούς του Ε.Ο.Σ.Η.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Μέσο Μετακίνησης: Λεωφορείο
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ώρα Αναχώρησης: 6:00 πμ (Πάνθεον)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ώρα Επιστροφής: ~ 10:45:μμ (εκτιμώμενη, δίχως απρόοπτα)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Δηλώσεις Συμμετοχής:
Τετάρτη 14/11 & Πέμπτη 15/11 στο γραφείο του Συλλόγου, απογευματινές ώρες: 7:00 ~ 9:00
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

• Η συμμετοχή στην πορεία με αθλητικά παπούτσια δεν επιτρέπεται

• Οι αρχηγοί έχουν το δικαίωμα να ματαιώσουν ή να μην ολοκληρώσουν τις πορείες τους, εάν κατά την κρίση τους οι τοπικές συνθήκες καιρού - βουνού δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια της ομάδας.

Τηλ. 2665 400 802 & κιν.: 6909 266 296

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:

➢ κινητό τηλέφωνο,
➢ ορειβατικά μποτάκια (αδιάβροχα και με σόλα σε καλή κατάσταση)
➢ αδιάβροχα και αντιανεμικά ρούχα και γάντια,
➢ μπατόν,
➢ νερό 1,5 λτ
➢ ελαφρύ κολατσιό υδατανθράκων,
➢ γυαλιά ηλίου
➢ καπέλο
➢ αντηλιακό
➢ σκούφος
➢ φακός
➢ ισοθερμική αλουμινοκουβέρτα
➢ σφυρίχτρα,
➢ αναπτήρας / σπίρτα ,
➢ μικρό φαρμακείο
➢ εφεδρικός στεγανοποιημένος ρουχισμός στο σάκο, κατάλληλος για την εποχή
➢ εφεδρική αλλαξιά ρούχων και παπουτσιών στο λεωφορείο

 • Εμφανίσεις: 115

Περισσότερα Άρθρα...

 1. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ»
 2. Ηγουμενίτσα: Ενημερωτικές δράσεις με θέμα «Άσκηση και πτώσεις στην τρίτη ηλικία»
 3. Διήμερη εξόρμηση στην Βάλια Κάλντα ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας
 4. 2μερο σεμινάριο με θέμα: Το παιδί με δυσκολίες στην Αισθητηριακή Επεξεργασία
 5. Η Ζίτσα Βράζει, Αποσταζει Και Γιορτάζει.
 6. ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
 7. Ηγουµενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παξινού με τίτλο «ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ»
 8. Ηγουμενίτσα: Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ»
 9. Ηγουμενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παξινού με τίτλο «ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ»
 10. Παραμυθιά: Εκδήλωση για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση με την Έλενα Ράπτη
 11. ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 23-24-25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
 12. "Ημέρα Καριέρας 2018" & "Career Talks" στις 8 & 9 Νοεμβρίου 2018
 13. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας συνεχίζονται και τον Νοέμβριο οι προβολές εικονικής πραγματικότητας για την Αγια Σοφιά
 14. ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ AΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (10 & 11/11/2018)
 15. ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ AΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (10 & 11/11/2018)

+ Σας ενδιαφερουν...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS