Ηπειρωτικα Νεα

Εγκαινιάζεται τη Πέμπτη η 6η Πανελλήνια Έκθεση και Εμποροπανήγυρη Άρτας

Εγκαινιάζεται τη Πέμπτη η 6η Πανελλήνια Έκθεση και Εμποροπανήγυρη Άρτας

Ανοίγει τις πύλες της τη Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου η 6η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας και η Εμποροπανήγυρη, μια διοργάνωση που αποτελεί πλέον θεσμό για την Βορειοδυτική και Δυτική Ελλάδα, που διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων και η Αναπτυξιακή του Δήμου ΑΔΑΕ-ΟΤΑ με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Άρτας και του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Πέμπτη στις 19:30 στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Αρταίων. Φέτος η Πανελλήνια Έκθεση καταλαμβάνει έκταση 2.300 τετραγωνικών και η πληρότητα από επιχειρήσεις και φορείς αγγίζει το 100%, ενώ στο 100% είναι η πληρότητα και για την Εμποροπανήγυρη, κάτι που αποτελεί για μια ακόμη χρονιά ψήφο εμπιστοσύνης στην Έκθεση, στην οποία προβάλλονται επιχειρήσεις από την Άρτα, την Ήπειρο, τη Δυτική  Ελλάδα και όλη τη χώρα. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, θα λειτουργήσει και λούνα παρκ για τα παιδιά στο χώρο.

Η Πανελλήνια Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθεί μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, αρχής γενομένης από την Παρασκευή το βράδυ στις 22:00, όταν θα διεξαχθεί συναυλία στο κέντρο της πόλης με το Μύρωνα Στρατή.

Το ωράριο λειτουργίας της Έκθεσης είναι ως εξής: 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα με 10:30 το βράδυ. Σαββατοκύριακο 10 το πρωί με 11 το βράδυ.Βανδαλισμός πέτρινης βρύσης στη χαράδρα του Βίκου!

Μια παραδοσιακή πέτρινη βρύση, στην οποία ξεδιψούσαν περιπατητές και αθλητές που παίρνουν μέρος στον  αγώνα ορεινού τρεξίματος Zagori Mountain Running, σε μονοπάτι εντός της χαράδρας του Βίκου (κάτω από το Μονοδένδρι), δεν υπάρχει πια…

Άγνωστος/οι  την κατέστρεψαν το τελευταίο διάστημα, μια ενέργεια ανεξήγητη που αποκαλύφθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας από περιπατητή ο οποίος φωτογράφισε τον βανδαλισμό και ενημέρωσε σχετικά.

Η βρύση, που μετατράπηκε σε ένα σωρό από πέτρες, είχε κατασκευαστεί σε συνεργασία του Δήμου Ζαγορίου (με αγωγό μετέφερε νερό στο σημείο από το υπαίθριο θέατρο Μονοδενδρίου) και της εταιρείας My Adventure η οποία διοργανώνει τον πασίγνωστο αγώνα ορεινού τρεξίματος.

Ο Δήμος Ζαγορίου καταδικάζει τον βανδαλισμό από ανθρώπινο χέρι, όπως μαρτυρά η εικόνα, αφού δεν πρόκειται για καταστροφή από κάποια φυσική αιτία και εκφράζει τη θλίψη του για το γεγονός ότι έγινε στόχος μια βρύση και μάλιστα εντός της χαράδρας, μιας προστατευόμενης περιοχής.

Σκληρός “καυγάς” εσωστρέφειας στη ΝΔ - Συνεντεύξεις φωτιά Τζαρούχη – Βλέτσα στον “Τύπο της Ηπείρου”

ΣΑΚΗΣ ΒΛΕΤΣΑΣΔεν χαρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να με “διατάζει” ποιον Περιφερειάρχη να ψηφίσω. Δεν είμαι “πολιτικό πρόβατο”.

Ψευδείς οι ισχυρισμοί Τζαρούχη. Να βγει με στοιχεία και ονόματα

Ο Θόδωρας (σ.σ. γελώντας…) κρατάει ακόμη από εκείνο το ξύδι που έριχνε στη Νέα Δημοκρατία όταν είχε αποχωρήσει από το κόμμα!
ΘΕΟΔ. ΤΖΑΡΟΥΧΗΣ: Αντάρτικα και “παλληκαρισμοί” δεν περνάνε κύριε Βλέτσα. 
Τι το παίζει αυτός και δεν υπολογίζει κανέναν? Dartanian?
“Πολιτικούς ραγιάδες” μας αποκαλεί ο κ. Βλέτσας και ”πολιτικό δουλέμπορο” τον Αυγενάκη. Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι. Έχει μένος με στελέχη του κόμματος!


Σκληρός καυγάς με εκατέρωθεν αιχμές μεταξύ δύο κορυφαίων στο Νομό Ιωαννίνων μελών της ΝΔ, του κ. Θεόδωρου Τζαρούχη και του κ. Σάκη Βλέτσα σε συνεντεύξεις που αμφότεροι έδωσαν και δημοσιεύτηκαν στο φύλλο του Σαββάτου – Κυριακής της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Τύπος της Ηπείρου”, στη δημοσιογράφο κ. Αφροδίτη Σκαρώνη. 
Παραθέτουμε ατόφιες και τις δύο συνεντεύξεις (με τη σειρά που τις δημοσίευσε η εφημερίδα) και με αυτούσια τη εισαγωγή της.
Συγκεκριμένα...

(Επισημαίνουμε ότι οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας)

Η εισαγωγή της εφημερίδας:

Πολλά έχουν ειπωθεί τις τελευταίες μέρες για τα όσα διαδραματίζονται στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, κι επειδή κρείττον είναι τοις  ποσίν ολισθείν  ή τη γλώττη, θα προσπαθήσουμε, παρά τις επιταγές του προαναφερθέντος ρητού, γράφοντας και όχι λαλώντας να ρίξουμε λίγο φως στην υπόθεση αφού την πάρουμε από την αρχή. Πριν από μερικές μέρες, δέκα  μέλη της παράταξης της Ν.Δ, κλήθηκαν από τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη προς απολογία.
Ο λόγος? Χμ.. εδώ αγαπητοί αναγνώστες οι απόψεις διίστανται.
Οι μεν δέκα ισχυρίζονται ότι η επιλογή τους να στηρίξουν άλλον υποψήφιο περιφερειάρχη στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές από αυτόν που προτείνει το κόμμα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λόγο κλήσης τους σε απολογία πόσο μάλλον λόγο παραπομπής τους. Ο καθείς εξ υμών ελευθέραν βούλησιν έχων, στα πλαίσια μιας δημοκρατικής κοινωνίας, κάνει τις επιλογές του.
Οι δε ιθύνοντες της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων ισχυρίζονται, ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των μελών του κόμματος  να επιλέγουν υποψήφιο της αρεσκείας τους με τη διαφορά όμως να μην παραπλανούν τους ψηφοφόρους. Διερωτάται λοιπόν ο απλός πολίτης πόσο μάλλον ο φέρων δημοσιογραφική πέννα ή μικρόφωνο, τι έχει συμβεί.

Σεβόμενοι λοιπόν τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας η οποία επιτάσσει την άποψη και των δύο πλευρών και όχι μόνο της μίας, και επειδή λόγος χωρίς αντίλογο μισού εκ του αποτελέσματος φέρει, πήραμε τις απαντήσεις και των δύο πλευρών. Από τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων κ. Θεόδωρο Τζαρούχη και το μέλος της Οργανωτικής Γραμματείας της παράταξης του εν δυνάμει υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Σπ. Ριζόπουλου και πολιτικό μηχανικό κ. Σάκη Βλέτσα. 

Η συνέντευξη του κ. Σάκη Βλέτσα


κ.  Βλέτσα, κληθήκατε από τον Γραμματέα της Π.Ε της Ν.Δ τον κ. Λ. Αυγενάκη σε ακρόαση και εσείς και εννέα ακόμα μέλη της παράταξης του εν δυνάμει υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Σπ. Ριζόπουλου. Ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα? Πήγατε? Κι αν όχι γιατί?

Όχι βέβαια, καθώς  μας ήθελε όπως έγραφε «σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 και τις ήδη γνωστές σε εσάς αποφάσεις του Κόμματος». Του απαντήσαμε άμεσα ότι η τελευταία ήδη γνωστή σε εμάς απόφαση του Κόμματος, όπως αυτολεξί την ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις προ ολίγων ημερών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 είναι ότι: «οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για την τύχη τους και όχι να επιβάλλουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους». 
Μάλιστα του επισημάναμε ότι θεωρούμε ολόσωστη αυτή την απόφαση του Προέδρου μας και την αποδεχόμαστε στο ακέραιο.

Προσθέταμε στην απάντησή μας ότι «Σε απόλυτη συνάφεια με την επιθυμία του προέδρου και βάζοντας πάνω από όλα την Ήπειρο, εκφράζουμε την καθαρή πεποίθηση ότι ήρθε ή ώρα για σημαντικές αλλαγές τις οποίες αναγνωρίζουμε ότι στην Ήπειρο μπορεί να επιφέρει η εκλογή του Σπύρου Ριζόπουλου. Ο νυν Περιφερειάρχης μετά από 36 χρόνια ότι είχε να δώσει το έδωσε. Η Ήπειρος είναι τελευταία σε ανάπτυξη και πρώτη σε ανεργία. “ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ και Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ”». Και τον παρακαλούμε να αναγνώσετε την επιστολή μας σε αντικατάσταση της προτεινόμενης συνάντησης.


Θεωρείτε ότι ο κ. Αυγενάκης έπραξε ορθά να σας καλέσει σε ακρόαση και βάση του κανονισμού του κόμματος (αρ. 13 παρ.6) να εισηγηθεί την παραπομπή σας εφόσον εξέπνευσε και η προθεσμία της κλήσης σας σε ακρόαση?

Έτσι έκρινε, έτσι έπραξε, κρίνεται και κρινόμαστε όλοι πολιτικά και από τους Ηπειρώτες. 
Αντί κ. Σκαρώνη να μεταβούμε τροχάδην και πανικόβλητοι εντός 48 ωρών στην Αθήνα, απαντήσαμε γραπτά και δημόσια ότι ακριβώς θα του λέγαμε και προφορικά. Και ξέρετε τα γραπτά μένουν. Του απαντήσαμε λοιπόν ότι προανέφερα παραθέτοντας την ξεκάθαρη θέση - απόφαση του Προέδρου της ΝΔ, δηλαδή του ανώτερου οργάνου, την οποία ακολουθήσαμε. Ειλικρινά ποτέ δεν φαντασθήκαμε ότι θα καλούμαστε σε ακρόαση επειδή και κυριολεκτικά και σταθερά υλοποιήσαμε ότι είπε δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Αποκαλέσατε τον κ. Αυγενάκη, σε ανακοίνωση-απάντηση που του κοινοποιήσατε, την οποία κοινοποιήσατε και στον Τύπο, και απορώ γιατί στον Τύπο εφόσον το θέμα είναι εσωκομματικό, «πολιτικό δουλέμπορο». Και ρωτώ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ενημερώνεται για τις ενέργειες του κ. Αυγενάκη? Μάλλον ναι. Άρα πως και δεν τον έχει επιπλήξει που σας παρέπεμψε?

Καταρχήν στην απάντησή μας προς τον κ. Αυγενάκη απλά και ανθρώπινα διαμαρτυρόμαστε, όπως εκτιμώ θα κάνατε και εσείς και ο καθένας που θα μάθαινε πρώτα από τα ΜΜΕ και δύο μέρες μετά από τον ίδιο τον κ. Αυγενάκη. Και του λέμε κατά λέξη: «Όσο απαράδεκτη και ατεκμηρίωτη σε ένα κυκεώνα διγλωσσίας ήταν η κλήση μας σε ακρόαση, άλλο τόσο σκιώδης χωρίς επιχειρήματα είναι η σημερινή ανακοίνωσή σας στα ΜΜΕ ότι παραπεμπόμαστε στην Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας του Κόμματος, μάλιστα μη σεβόμενος τη θεσμικότητα των διαδικασιών που επιβάλουν να έχουμε πρωτίστως ενημερωθεί οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι».  

Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι ο κ. Αυγενάκης άρχισε πρώτος διά του Τύπου, “αντιθεσμικά” όπως επισημαίνουμε. Λογικό λοιπόν είναι εμείς που το μάθαμε από τον Τύπο να το κοινοποιήσουμε και στον Τύπο, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες όλες τις απόψεις.

Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, σας θυμίζω ότι στην απάντησή μας προς το Γραμματέα επισημαίνουμε ότι: «Ως Νεοδημοκράτες, συνεχιζόμενα και όχι όπως εσείς και πολλοί άλλοι στη ΝΔ με κομματικές παλινδρομήσεις, έχοντες σειρά αγώνων πολλών ετών, εκπλησσόμαστε όταν διαπιστώνουμε άλλα να δηλώνει ο Πρόεδρος και άλλα να κάνει το κόμμα επιθυμώντας να επιβληθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου «εκλεκτός».

Εκτιμούμε κ. Σκαρώνη και το επισημάναμε και γραπτώς ότι η ενέργεια της παραπομπής μας είναι συμπεριφορά  «πολιτικού δουλέμπορου» τόσο επειδή αφαιρείται το δημοκρατικό δικαίωμα της αυτοδιοικητικής επιλογής, όσο και επειδή δημιουργεί την αίσθηση ότι τα μέλη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ ανήκουν σε ένα σύστημα «πολιτικού ραγιαδισμού». Ξέρετε, τόσο εγώ, όσο νομίζω και όλοι οι Νεοδημοκράτες, δεν ένοιωσα ποτέ ότι είμαι ένα “άβουλο ον” στη Νέα Δημοκρατία. Ένα κόμμα που πιστεύει στην ελευθερία της έκφρασης και της προσωπικότητας και δεν έχει κανένας απολύτως το δικαίωμα να περιφέρει “προς πολιτική πώληση” την ψήφο μου, λέγοντας ουσιαστικά “τους δικούς μου τους ορίζω, στους δίνω”! Ξέρετε δεν χαρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να με “διατάζει” ποιον Περιφερειάρχη να ψηφίσω, να αποφασίζει πριν από εμένα για εμένα και να με βλέπει ως “πολιτικό πρόβατο”. Αυτά ανήκουν σε περασμένες εποχές.  Έχω τη δική μου κρίση, αλλά και ελεύθερη έκφραση της άποψής μου. Κανείς και κανέναν δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο.

Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, επιτρέψτε μου να πω ότι είμαι αναρμόδιος να απαντήσω, πως θέλετε να ξέρω (Σ.Σ. γελώντας) αν ο Πρόεδρος επέληξε και ποιόν…


Ευσταθεί η μομφή, ότι κάνατε χρήση της κομματικής σας ιδιότητας με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών?

Ασφαλώς όχι! Ουδέποτε χρησιμοποίησα το κομματικό μου αξίωμα με σκοπό να παραπλανήσω οποιονδήποτε. Εκφράστηκα δημόσια με επιχειρήματα τα οποία, παρέθεσα μάλιστα και σε πρόσφατο άρθρο μου στην εφημερίδα ¨Πρωινός Λόγος¨.

Αμφιβάλλω κ. Σκαρώνη αν υπάρχουν σοβαρά κομματικά στελέχη που να λένε για εμάς κάτι τέτοιο, καθώς ασφαλώς δεν ισχύει. Αν ίσχυε θα έλεγαν ονόματα, σε ποιους είπαμε. Ωστόσο, εάν λέγεται, θα προέρχεται από κακόβουλες διαδόσεις ηττοπαθών του Περιφερειακού κατεστημένου. Εμείς πάντα ενεργούμε αυτοδιοικητικά. Διαφωνούμε με τις παλαιοκομματικές τακτικές που θεωρούν τους πολίτες ¨πολιτικά πρόβατα¨ και τις καταδικάζουμε.

Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιοι αφελείς τοπικοί κομματικοί, οι οποίοι άκριτα και εύκολα μετατρέπονται σε ¨πολιτικά βαποράκια¨ του κατεστημένου, διαδίδοντας τέτοιου είδους ψεύδη και προφανώς  χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση και παράθεση στοιχείων. Και το κάνουν για να βλάψουν και να διχάσουν τη Νέα Δημοκρατία. Εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρχουν τέτοια βλαπτικά στοιχεία, που αερολογούν.


Αποδέχεστε στο ακέραιο, όπως ισχυρίζεστε, την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για την τύχη τους και όχι να επιβάλλουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους. Για να μην παίζουμε όμως με τις λέξεις κ. Βλέτσα, στις τοπικές κοινωνίες ανήκουν  και όσοι φέρουν τίτλους ενός κόμματος. Όσοι λοιπόν εξ υμών φέρετε τίτλους,  βάση του Καταστατικού του κόμματος, (αρ. 4 ) τα μέλη ενός κόμματος, υποχρεούνται να τηρούν τους το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων,  συγκαταλέγεστε σ αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης? Αφενός. Κι αφετέρου, η στήριξη του κόμματος στο πρόσωπο του κ. Καχριμάνη δεν είναι απόφαση του κόμματος? Τι είναι? Και ως τιτλούχοι, γιατί δεν συμμορφωθήκατε με την απόφαση αυτή?

Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναφέρατε είναι τόσο απλή και καθαρή. Και ενώ από πέρυσι το καλοκαίρι την τηρούμε και ενώ κ. Σκαρώνη ο ίδιος ο Πρόεδρος την επαναλαμβάνει και την επιβεβαιώνει, έρχεται μια ανακοίνωση του κ. Αυγενάκη ότι στηρίζει τον κ. Καχριμάνη, ο οποίος σημειώστε ακόμη δεν είχε ακόμη ανακοινώσει υποψηφιότητα. Το έκανε δύο μέρες μετά!!! Ως τότε έλεγε «αν είμαι χρήσιμος, αν δε βρεθεί κάποιος καλύτερος κλπ» μπορεί να κατέβω...   

Όλοι εμείς που ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία και στηρίζουμε για την Περιφέρεια Ηπείρου την υποψηφιότητα του Σπύρου Ριζόπουλου, όπως επίσης και πάρα πολλά μέλη της Νέας Δημοκρατίας,  σας επαναλαμβάνω ότι θεωρούμε ολόσωστη, αποδεχόμαστε στο ακέραιο και υιοθετούμε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι “οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για την τύχη τους και όχι να επιβάλλουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους”. Γνωρίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην ελευθερία της έκφρασης και της προσωπικότητας και όχι στις ξεπερασμένες  από τη σύγχρονη κοινωνία παλαιοκομματικές πρακτικές της ύπαρξης οπαδών – “πολιτικών προβάτων” τους οποίους άκριτα νομίζουν κάποιοι πως  μπορούν να τους “διατάζουν” να ψηφίσουν “τον εκλεκτό τους”. Τόσο απλά και ανθρώπινα κ. Σκαρώνη…

Και σας υπενθυμίζω ότι ο απερχόμενος περιφερειάρχης, κ. Καχριμάνης, τελευταία παρέλαβε την Ήπειρο και τελευταία θα την παραδώσει, πρωταθλήτρια μάλιστα στην ανεργία και στις απευθείας αναθέσεις. 
Πως λοιπόν να στηρίξουμε αυτή την υποψηφιότητα, εμείς ζούμε στην Ήπειρο και ξέρουμε το καλό της.


Η στήριξή σας στο πρόσωπο του κ. Ριζόπουλου συνδέεται μήπως με κάποια απογοήτευση, πικρία σας από το κόμμα και μήπως είναι αυτή που σας καθοδηγεί? Το ρωτώ διότι πολλές φορές μας παρασύρει το συναίσθημα και προβαίνουμε σε ενέργειες για τις οποίες μετανιώνουμε μετά.

Όχι βέβαια σε καμία περίπτωση. Ενεργώ μόνο πολιτικά και για το καλό της Ηπείρου. Άλλωστε και η Νέα Δημοκρατία με τίμησε με την τοποθέτησή μου στον κεντρικό τομέα υποδομών και τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας το Μάϊο με τίμησαν όταν με εξέλεξαν πρώτο και με διαφορά Σύνεδρο της ΝΔ και μάλιστα με κατά πολύ περισσότερες ψήφους ακόμη και από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Τζαρούχη. Παρόλο που  ήταν ήδη από τότε γνωστή η δημόσια τοποθέτησή μου υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Ριζόπουλου, εντούτοις όμως –επιτρέψτε μου να προσθέσω αν και αυτονόητο- ουδέποτε χρησιμοποίησα κάποιο κομματικό μου αξίωμα για να πείσω οποιονδήποτε, παρά μόνο επιχειρήματα που παρέθετα δημόσια και ανέφερα και σε πρόσφατο άρθρο μου στον Πρωινό Λόγο.

Επειδή όμως κ. Σκαρώνη θέσατε το ζήτημα της πίκρας, οφείλω να ομολογήσω ότι τώρα, μετά την ανακοίνωση του κ. Αυγενάκη νοιώθω πίκρα από τις παντελώς ατεκμηρίωτες δηλώσεις που έκανε τηλεοπτικά προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ο κ. Τζαρούχης. Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα, ψευδώς βέβαια, ότι τάχα εγώ και οι άλλοι 2-3 με κομματικά αξιώματα που στηρίζουμε το Σπύρο Ριζόπουλο, χρησιμοποιήσαμε τα αξιώματά μας αυτά για να πείσουμε πολίτες υπέρ του κ. Ριζόπουλου. 
Αυτό το… «μένος του» δεν το αντιλαμβάνομαι ειλικρινά. Αν έχει ονόματα, να βγει και να πει ότι είπαμε στον τάδε και στον τάδε. Και όχι αερολογίες και ψέματα. Να βγει με στοιχεία, με ονόματα!!!


Εκτός αν ο Θόδωρας (σ.σ. γελώντας…) κρατάει ακόμη από εκείνο το ξύδι που έριχνε στη Νέα Δημοκρατία όταν είχε αποχωρήσει από το κόμμα!!! Αλλά μετά επέστρεψε στον ίσιο δρόμο, ελπίζω και τώρα πάλι σύντομα να τον βρει (σ.σ. γελάει…)

 

Σε πολλά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, φίλα προκείμενα του κ. Ριζόπουλου, επιχειρείται η διατάραξη των σχέσεων Μητσοτάκη – Καχριμάνη. Έχουν κάποια λαβή από το κόμμα της Ν.Δ  και το κάνουν αυτό? Ορμώμενοι από κάτι άλλο?  Ή δρουν αυτοβούλως?

Το κάθε μέσο ενημέρωσης κ. Σκαρώνη, ηλεκτρονικό ή έντυπο, όπως άλλωστε και η εφημερίδα στην οποία εργάζεστε, ακολουθεί ελεύθερα τη δική του γραμμή. Σε καμία περίπτωση, ούτε έχω την πρόθεση αλλά ούτε και είναι ο ρόλος μου να κρίνω εγώ τι γράφουν ή τι λένε τα ΜΜΕ, όταν βέβαια τηρείται η δημοσιογραφική δεοντολογία.


Που βασίζεται η επιλογή σας να στηρίξετε τον κ. Ριζόπουλου?

Στη βεβαιότητα ότι, ο κ. Ριζόπουλος, με το πρόγραμμα της Περιφερειακότητας που ήδη δημόσια ανέλυσε αλλά και με τα πολλά άξια στελέχη που τον πλαισιώνουν, θα είναι ο νικητής, παραμερίζοντας το παλιό φθαρμένο κατεστημένο και θα βάλει την Ήπειρο σε μία πραγματικά αναπτυξιακή πορεία. Σας ευχαριστώ!
Η συνέντευξη του κ. Θεόδ. Τζαρούχη


Κύριε Τζαρούχη, δέκα μέλη της παράταξής σας, ορισμένα εκ των οποίων φέρουν και αξιώματα, και μάλιστα μέλη που μετρούν δεκαετίες στη Ν.Δ, παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος κατόπιν ενεργειών του Γραμματέα κ. Αυγενάκη. Κάθε μέλος ενός κόμματος, είναι ελεύθερο να επιλέξει οποιον υποψήφιο της αρεσκείας του επιθυμεί. Γιατί λοιπόν παραπέμπονται?

Αναφαίρετο κιόλας δικαίωμα να στηρίξουν όποιον θέλουν. Αλλά δεν παραπέμπονται γιαυτόν τον λόγο κ. Σκαρώνη. Ουδεμία σχέση έχει η παραπομπή τους με τα όσα οι ίδιοι ισχυρίζονται. Η αιτία είναι εντελώς διαφορετική. 
Τα μέλη αυτά εκμεταλλευόμενοι την κομματική τους ιδιότητα, διέδιδαν στους ψηφοφόρους, να μην ακούνε τον Γραμματέα τι λέει, κι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει τον Καχριμάνη.  Διέδιδαν επίσης ότι έχουν επαφές με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα μέσα στο κόμμα που χρήζουν της υποστήριξής τους. 
Επιπλέον, εμένα προσωπικά με έπιαναν μέλη της παράταξης και με ρωτούσαν τι γίνεται εδώ? Άλλα λες εσύ και άλλα λένε αυτοί? Είναι δυνατόν το κόμμα να στηρίξει δυο? Και παρόλο που τους έγινε δύο κιόλας φορές σύσταση προφορική για να μην προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες, τα μέλη αυτά συνέχιζαν την ίδια τακτική και πολλές φορές μάλιστα και με τσαμπουκά του τύπου: ¨Να είδατε? Τίποτα δε μας κάνουν¨ 
Μία, δύο, τρεις που λέει κι ο λαός μας  κ. Σκαρώνη, τους κάλεσε ο Γραμματέας του κόμματος ως όφειλε σε ακρόαση και όχι σε παραπομπή, όπως έσπευσαν να λασπολογήσουν κάποιοι, διότι η ακρόαση προηγείται της παραπομπής. Τους καλεί λοιπόν σε ακρόαση σαν ένα είδος συζήτησης δηλαδή, για να βρεθεί ενδεχομένως μία  χρυσή τομή, μιας και οι αναταραχές  μέσα στους κόλπους ενός κόμματος δεν είναι αποδεκτές από κανέναν. 
Αυτοί λοιπόν εξουσιοδότησαν έναν από τους δέκα να στείλει έναν λίβελο στον Γραμματέα τον οποίο κ. Σκαρώνη άκουσον άκουσον την ίδια στιγμή, τον έστειλε και σε μέσα ενημέρωσης. Γιατί? Για ποιο λόγο? Τι εξυπηρετεί μία τέτοια ενέργεια? Υποτίθεται ότι το θέμα είναι εσωκομματικό. Για ποιο λόγο να το πληροφορηθεί ο Τύπος? Τι το παίζει αυτός και δεν υπολογίζει κανέναν? Dartanian
Κι αφού λοιπόν δεν εμφανίστηκαν και εξέπνευσε και η προθεσμία της πρόσκλησης σε ακρόαση βάση καταστατικού, ο Γραμματέας, ως όφειλε, προχώρησε στο αμέσως επόμενο βήμα που είναι η αφαίρεση του αξιώματός τους και να τους παραπέμψει στην Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα εάν πρέπει να διαγραφούν από μέλη ή δεν πρέπει. 
Ο εξουσιοδοτηθείς λοιπόν εξ ονόματος όλων τους, προβαίνει στην αποστολή μιας ακόμα χειρότερης επιστολής, την οποία επίσης κοινοποίησε στον Τύπο, χαρακτηρίζοντας τον κ. Αυγενάκη ως πολιτικό δουλέμπορο. Δηλαδή, εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι.

Ποιον εννοείτε? Κατονομάστε τον.

Τον κατονομάζω ναι. Ο κ. Βλέτσας. Αποφεύγω γενικώς να τον κατονόμαζω για να μην τον διαφημίζω κιόλας κ. Σκαρώνη. Κι επανέρχομαι. Αδιανόητη κατ΄ εμέ η επιστολή αυτή στην οποία μάλιστα, χαρακτηρίζει ο κ. αυτός κι όλους εμάς που υπακούμε στις γραμμές του κόμματος, ¨πολιτικούς ραγιάδες¨. Το προσωπικό μένος που έχει ο κ. Βλέτσας με κάποια στελέχη του κόμματος, δεν του δίνει το δικαίωμα κομματικά, εκμεταλευόμενος  τον τίτλο που είχε στο κόμμα να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες και τέτοιους χαρακτηρισμούς. Αντάρτικα κύριε Βλέτσα και παλικαρισμοί στη Ν.Δ δεν περνάνε. Είμαστε ένα οργανωμένο κόμμα που λειτουργούμε σε κάποια πλαίσια και κάποιες αρχές. Όποιος δεν τις αντέχει φεύγει. 
Το Σύνταγμα κ. Σκαρώνη, προβλέπει στη Βουλή την ελευθερία των βουλευτών, για τα κόμματα υπάρχει ακόμα πιο σκληρός πυρήνας κομματικής πειθαρχίας και όταν κάποιο μέλος του κόμματος  παρεκκλίνει της γραμμής του αποβάλλεται.


Η κοινοποίηση Αυγενάκη, γιατί έπρεπε να σταλεί στον κ. Καχριμάνη?

Στον άμεσα εμπλεκόμενο δεν θα κοινοποιηθεί? Λογικό δεν είναι? 
Κι επειδή από το Συνέδριο του κόμματος στις 29 Μαίου και μετά άρχισαν να λέγονται διάφορα, το κόμμα κοινοποίησε στον κ. Καχριμάνη ότι δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας στο πρόσωπό του. Η Νέα Δημοκρατία κ. Σκαρώνη δεν παίζει με τα στελέχη της. 
Υποχρέωση λοιπόν ήταν του κ. Αυγενάκη να ενημερώσει και τον κ. Καχριμάνη, έναν εκλεγμένο κιόλας Περιφερειάρχη.


Εφόσον η Ν.Δ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τους υποψήφιους Περιφερειάρχες, γιατί στην περίπτωση του κ. Καχριμάνη κάνει εξαίρεση?

Όταν κάποιοι Περιφερειάρχες είναι και εκλεγμένοι αλλά και καταξιωμένοι στο έργο τους, όπως ο κ. Καχριμάνης, ο κ. Αγοραστός και ο κ. Χατζημάρκος, δεν τίθεται θέμα αξιολόγησής τους από το κόμμα. Απολαμβάνουν ήδη τη στήριξή του και για τις επερχόμενες εκλογές  αν θελήσουν οι ίδιοι εκ νέου να θέσουν υποψηφιότητα. 
Άλλωστε ο κ. Αυγενάκης, ερωτηθείς σε ημερίδα που έγινε εδώ στην πόλη μας πριν λίγους μήνες, από τοπικούς δημοσιογράφους, αν η Ν.Δ προτίθεται να στηρίξει εκ νέου τον νυν Περιφερειάρχη, απάντησε αυτό ακριβώς που σας είπα παραπάνω. 
Ερωτηθείς αν θα πράξει το ίδιο και με τον Δήμαρχο απάντησε ¨θα δούμε¨. Λογική απάντηση αφού δεν εξελέγη δήμαρχος  εκείνος που το κόμμα είχε στηρίξει.

Κι αν θέλετε και την προσωπική μου άποψη για τον κ. Καχριμάνη κ. Σκαρώνη είναι ένα κόσμημα και για τον τόπο μας και για τη Ν.Δ.
Η ομάδα τον καλό παίχτη τον βάζει σε όλες τις θέσεις. Γιαυτό και το κόμμα τον παρακαλάει να κατέβει για βουλευτής. Το ξέρετε αυτό?

Αλλά εκείνον, δεν τον ενδιαφέρει η κεντρική σκηνή. Κι ότι κάνει το κάνει με ψυχή. Δεν έχει ανάγκη το κόμμα ο κ. Καχριμάνης. Το κόμμα έχει ανάγκη από άξια στελέχη σαν αυτόν.


Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Κολόκας, συνασπίστηκε με την παράταξη του κ. Μπέγκα. Γιατί στην δική του περίπτωση δεν υπήρχε κλήση ακρόασης από τον Γραμματέα του κόμματος?

Καταρχήν αυτό συνέβη το 2014. Δεν μπορεί το 2018 η Ν.Δ να εγκαλέσει άτομα που εκλέχθησαν τότε.


Ναι αλλά από το 2014 έως το 2018 το καταστατικό δεν άλλαξε.

Το καταστατικό δεν άλλαξε, άλλαξε όμως ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής. Να απολογηθούμε εμείς τώρα για ότι έπραξε ο κ. Σαμαράς τότε?  Δεν τον κάλεσε.  


Το παρέλειψε δηλαδή? Το ξέχασε?

Άλλος είναι ο λόγος. Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι δεν έπρεπε να μπει σε τέτοιου είδους διαδικασίες εγκαλέσεων ή διαγραφών, σε μία συγκυρία που δεν  συνέφερε το κόμμα μιας η κατάσταση τότε ήταν πολύ ρευστή και γιαυτό το λόγο θεώρησε σωστό να μην προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια.


Ο κ. Κοσμάς Βούλγαρης ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος ανακοίνωσε επίσημα την επιθυμία του να θέσει υποψηφιότητα στον Δήμο Νικολάου Σκουφά του Νομού Άρτας. Ερώτηση δύο σκελών. α) γιατί χρειάστηκε να ενημερώσετε το κόμμα για την παρουσία σας εκεί?

Γιατί είναι άλλος Νομός. Για να μην θεωρηθεί ότι επεμβαίνω στα εσωτερικά ενός άλλου Νομού. Καθαρά για τυπικούς λόγους. Άλλωστε, δεν παρεβρέθηκα εκεί ως κομματικό στέλεχος. Με τον κ. Βούλγαρη κ. Σκαρώνη για να μη βάζουμε ταμπέλες σε όλα πια, μας ενώνει μία φιλία πολλών ετών. Είμαστε καρδιακοί φίλοι. Με κατηγορείτε γιαυτό? Αν έχω δηλαδή μία φιλία ετών με κάποιον ο οποίος είναι ψηφοφόρος ή μέλος ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ δεν θα πάω να πιω έναν καφέ μαζί του επειδή δεν είναι ομοϊδεάτης μου? Αλίμονο. Είναι σοβαρά επιχειρήματα αυτά?


Κανείς δεν σας κατηγορεί κ. Τζαρούχη, η φιλία υπερισχύει των κομματικών πεποιθήσεων άλλωστε η δημοσιογραφική μου αξιοπρέπεια δεν θα μου επέτρεπε κάτι τόσο ποταπό. Άλλο είναι το ερώτημα.

Ποιο?


Το ότι ο κ. Βούλγαρης ανακοινώνει μία υποψηφιότητα τη στιγμή που το κόμμα στηρίζει άλλον και μάλιστα ήδη εκλεγμένο Δήμαρχο εκεί.

Ο οποίος νυν Δήμαρχος δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Εξ όσων άκουσα, δεν το γνωρίζω ο ίδιος προσωπικά, φλερτάρει με το ψηφοδέλτιο το βουλευτικό. Σας ευχαριστώ!


“O Εθελοντής ΕΕΣ Σύνδεσμός της Κοινότητας’’:Σεμινάρια του Ερυθρού Σταυρού σε Μηλιωτάδες και Γρεβενίτι
Στo πλαίσιο της πιλοτικής δράσης με τίτλο «Ο εθελοντής ΕΕΣ σύνδεσμος της κοινότητας (ΕΣΚ) - Μπορούμε να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε» το κλιμάκιο του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του ΕΕΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος, επισκέφθηκε την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου τ.ε., τις Τοπικές Κοινότητες Μηλιωτάδων και Γρεβενιτίου του Δήμου Ζαγορίου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού σε θέματα Πρώτων Βοηθειών και μέτρων πρόληψης διαφυγής σε περιπτώσεις αστικών-δασικών πυρκαγιών.

Η δράση θα συνεχιστεί με τις προγραμματισμένες επισκέψεις στις Τ.Κ Μεταμόρφωσης και Πάπιγκου στις 24 /9/2018, Τ.Κ. Ασπραγγέλων και Τσεπέλοβου στις 25/9/2018 και Τ.Κ. Κληματιάς και Ελεούσας στις 28/9/2018.

Κατασκευή κυκλικού κόμβου Καμπής - ΦιλιππιάδαςΠρος υλοποίηση οδεύει η «Κατασκευή κυκλικού κόμβου Καμπής - Φιλιππιάδας», προϋπολογισμού 480.000 ευρώ μετά την κατακύρωση της σύμβασης του αναδόχου του έργου («ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.»), όπως αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή συνεδρίασή της.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η κατασκευή του συγκεκριμένου κόμβου αποτελεί μια ουσιαστική παρέμβαση για την ασφάλεια όσων κινούνται από και προς την Φιλιππιάδα - Πρέβεζα μέσω της Ιόνιας Οδού. Επίσης, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει έτοιμη τη μελέτη της παράκαμψης Φιλιππιάδας, ενώ στις υπηρεσίες της παραδόθηκε η μελέτη του έργου βελτίωσης εισόδου Φιλιππιάδας από κόμβο Καμπής έως πόλη Φιλιππιάδας, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ. Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει την ανακατασκευή της υπάρχουσας οδού, την επέκτασή της με αμφίδρομη προσθήκη πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, την ανάπτυξη αντιπλημμυρικής προστασίας και αποστράγγισης της οδού, καθώς και την επέκταση της υπάρχουσας γέφυρας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι απαλλοτριώσεις για την υλοποίηση του έργου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καχριμάνης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια Ηπείρου αναμένει τις αποφάσεις του Υπουργείου Υποδομών για να προχωρήσει η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα. Δυστυχώς, παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα από την Περιφέρεια μέσω του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 για να φτάσει το έργο τουλάχιστον μέχρι τη γέφυρα Καλογήρου, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική ανταπόκριση από την πλευρά του Υπουργείου».

Περιφ.Ηπείρου:Αρδευτικό κάμπου Αμμότοπου Αρτας & άλλες αποφάσεις της Οικον.Επιτροπής

Αρδευτικό κάμπου Αμμότοπου Δήμου Αρταίων

Στη σημερ
ινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή ανάδειξε τον ανάδοχο του έργου «Αρδευτικό κάμπου Αμμότοπου θέση «ΜΠΟΥΦΟΣ» Δ. Αρταίων», προϋπολογισμού 1.054.000 ευρώ.  Ανάδοχος είναι η εταιρεία ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΜ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.

Πρόκειται για ένα έργο που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και πλέον βασίζει προς υλοποίηση. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Άλλες αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής

Με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι των έργων:

«Αποκατάσταση οδού Περίβλεπτος - Δίκορφο έως το σημείο στάσης πυροσβεστικού οχήματος περιοχής» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε
«Εργασίες διαγράμμισης στο εθνικό οδικό δίκτυο», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος: Γκεσούλης Κωνσταντίνος του Βασιλείου
Βελτίωση - αποκατάσταση επαρχιακής οδού από Δολιανά έως εθνική οδό Ιωαννίνων Κονίτσης», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Ανάδοχος: RVR ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.»
«Αποκατάσταση επαρχιακής οδού στα όρια του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη», προϋπολογισμού 45.000 ευρώ. Ανάδοχος: Γεωργούλας Λάμπρος
«Βελτίωση βατότητας επαρχιακού οδικού δικτύου Μόλιστα – Γαναδιό ΠΕ Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 36.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΛΙΑΝΟΣ Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε
«Επιδιόρθωση αναχωμάτων και καθαρισμός κοίτης χειμάρρων και τάφρων ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΡΜΠΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
«Βελτίωση προσβάσεων σε παραγωγικές μονάδες στην ΤΚ Κορφοβουνίου Δήμου Αρταίων», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ. Ανάδοχος: Ιωάννης Σταύρου
«Διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης εντός της Τ.Κ Κορφοβουνίου Άρτας», προϋπολογισμού 25.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΤΕ.ΚΑΤ. Ο.Ε.
«Προμήθεια και παράδοση επί τόπου σιδηρών υλικών επικάλυψης στεγάστρου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Περδικοράχης ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 11.000 ευρώ. Ανάδοχος: Ζαχαρης Μιχαήλ
«Συντήρηση - σήμανση - βελτίωση 1ης Επαρχιακής οδού Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 153.000 ευρώ. Ανάδοχος: Φουκας Δημήτριος
«Ασφαλτόστρωση οδού “Πάροδος Κολοκοτρώνη στη θέση 2ο Λύκειο Πρέβεζας”», προϋπολογισμού 27.000 ευρώ. Ανάδοχος: Κωνσταντίνος Κώστας
Επίσης, αποφασίστηκε η δημοπράτηση των έργων:

«Δαπάνη μεταφοράς του υπολείμματος της εγκατάστασης ΑΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου» προϋπολογισμού 1.271.571,74 ευρώ
«Διαμόρφωση κόμβου εισόδου στον αερολιμένα «ΠΥΡΡΟΣ» Ιωαννίνων από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης», προϋπολογισμού 174.000 ευρώ
«Συντήρηση – Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας - Τρικάλων», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ
«Αποκατάσταση ακρόβαθρων έδρασης γέφυρας μπέλεϋ στη διαδρομή Μέτσοβο – Ανήλιο (περιοχή Παναγιά)», προϋπολογισμού 122.000 ευρώ
«Ασφαλτοστρώσεις οδικών τμημάτων σε περιοχές του Δήμου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.
«Ασφαλτόστρωση αύλειου χώρου Δημοτικού Σχολείου Λούρου» Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 12.000 ευρώ

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 δισ. στο 8μηνο-Ποιοί φόροι το εκτόξευσαν

Υπερτριπλάσιο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.220 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.384 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2019-2022, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και ελλείμματος 1.271 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.157 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3.544 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.
Έσοδα
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 31.869 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 937 εκατ. ευρώ ή 3,0%  έναντι του στόχου.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.434 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.102 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:
α) Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 39 εκατ. ευρώ ή 5,1%,
β) Φόροι στην περιουσία κατά 46 εκατ. ευρώ ή 5,8%,
γ) Άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 111 εκατ. ευρώ ή 8,4%,
δ) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 107 εκατ. ευρώ ή 8,8%,
ε) ΦΠΑ λοιπών κατά 187 εκατ. ευρώ ή 2,2%,
στ) Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 26 εκατ. ευρώ ή 6,9%,
ζ) Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 24 εκατ. ευρώ ή 14,3%,
η) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 16 εκατ. ευρώ ή 0,8%,
θ) Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 38 εκατ. ευρώ ή 14,6%,
ι) Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 159 εκατ. ευρώ ή 20,5%,
ια) Λοιποί έμμεσοι φόροι κατά 36 εκατ. ευρώ ή 13,1%,
ιβ) Απολήψεις από Ε.Ε. κατά 55 εκατ. ευρώ ή 23,3%,
ιγ) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 270 εκατ. ευρώ ή 8,9%,
ιδ) Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών κατά 32 εκατ. ευρώ ή 16,9%.
Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:
α) Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 30 εκατ. ευρώ ή 0,6%,
β) Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 346 εκατ. ευρώ ή 23,7%, λόγω της παράτασης που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων,
γ) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 39 εκατ. ευρώ ή 3,0%,
δ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 19 εκατ. ευρώ ή 0,7%,
ε) Έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 23 εκατ. ευρώ ή 9,1%.
Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2.564 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  μείωση κατά 402 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.965 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.435 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 166 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2018 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.480 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 624 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.383 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 594 εκατ. ευρώ.
Οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων στις οποίες σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου τον Αύγουστο 2018, είναι οι κάτωθι:
α) Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 19 εκατ. ευρώ,
β) Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 173 εκατ. ευρώ,
γ) Άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 30 εκατ. ευρώ,
δ) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 16 εκατ. ευρώ,
ε) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 27 εκατ. ευρώ,
στ) ΦΠΑ καπνού κατά 13 εκατ. ευρώ,
ζ) ΦΠΑ λοιπών κατά 47 εκατ. ευρώ,
η) Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 13 εκατ. ευρώ,
θ) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 35 εκατ. ευρώ,
ι) Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 15 εκατ. ευρώ,
ια) Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 35 εκατ. ευρώ,
ιβ) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 91 εκατ. ευρώ,
ιγ) Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών κατά 11 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, μειωμένες έναντι του στόχου ήταν τον Αύγουστο 2018 κυρίως οι εξής κατηγορίες εσόδων:
α) Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 14 εκατ. ευρώ,
β) Έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 10 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 98 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι επιστροφές εσόδων του Αυγούστου 2018 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 234 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 68 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (302 εκατ. ευρώ).
Δαπάνες
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018 ανήλθαν στα 33.089 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.227 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (34.316 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31.612 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 304 εκατ. Ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα ΥΠΕΘΑ κατά 159 εκατ. ευρώ και οι επιδοτήσεις γεωργίας κατά 92 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 386 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 218 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 230 εκατ. ευρώ για οικογενειακά επιδόματα.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1.477 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 923 εκατ. ευρώ.
Ειδικά για τον μήνα Αύγουστο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.097 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 536 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.853 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 370 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 244 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 166 εκατ. ευρώ.
EEA

Aρτα:Εγκαίνια στον Ι.Ν. Αγίου Κοσμά Αιτωλού στους Χαλκιάδες

Σε κλίμα κατάνυξης και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Κοσμά Αιτωλού στους Χαλκιάδες. Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.

Η κατασκευή του Ιερού Ναού ξεκίνησε στις αρχές του 2000 από τον Καποδιστριακό Δήμο Φιλοθέης και ολοκληρώθηκε επί θητείας της νυν Δημοτικής Αρχής και αποτελούσε ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που έγινε πραγματικότητα.

Ο Δήμος Αρταίων ευχαριστεί θερμά τον Εισαγγελέα παρ’ Αρείω Πάγω με καταγωγή από τους Χαλκιάδες Κωνσταντίνο Τσώλα, για την πολύ μεγάλη και καθοριστική συνεισφορά χρηματοδοτώντας τις εργασίες του εσωτερικού διακόσμου και της στέγης του Ναού, τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομο και τον ιερέα του Ναού πατέρα Βασίλη Λάμπρου για την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία.

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Ιωάννινα:Πλήθος πιστών στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στην Καστρίτσα
 2. Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας:Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018
 3. Ιωάννινα:Ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Στα πρόθυρα» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας
 4. 15 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του συστήματος έξυπνων σπιτιών
 5. Ιωάννινα:2η Πανελλήνια Αθλητική Εκδήλωση ΑΜΕΑ Ελπίδα για τη ζωή
 6. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ- Υπερσύγχρονο μικροσκόπιο
 7. Προς τη λύση της υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης φαίνεται να οδεύει η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ
 8. Κ. Τασούλας: Χωρίς φραγμούς και τσίπα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
 9. Όλγα Γεροβασίλη: Έχουμε ήδη λάβει τα μέτρα μας για την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο
 10. ΕΜΥ:Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού Ισχυροί άνεμοι από απόψε το βράδυ
 11. Ιωάννινα «Η Παναγία των Παρισίων» απο το Θέατρο Εκφραση !
 12. Βίτσας :" Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταπιάνεται με το προσφυγικό με τον πιο λαϊκίστικο τρόπο"
 13. Δήλωση ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα σχετικά με τη Μόρια και τα κονδύλια για το προσφυγικό - μεταναστευτικό
 14. Άμεσες απαντήσεις για το μέλλον του ΚΕΝ Άρτας ζητά από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους βουλευτές Άρτας ο Δήμαρχος Αρταίων
 15. ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ-Η Πορεία της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου

+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS