Δήμος και πολίτες ενώνουν δυνάμεις

dimos kai polites14 9 17

Eνόψει της Eυρωπαϊκής Eβδομάδας Kινητικότητας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών στις δράσεις που διοργανώνονται ενόψει της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κινητικότητας- στην οποία για πρώτη φορά συμμετέχει τόσο ενεργά ο Δήμος Ιωαννιτών,  απηύθυνε η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κώστας Γκόγκος και ο εκπρόσωπος του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, Ανδρέας Καραμάνης.

Ο δήμος, θέλει με τον τρόπο αυτό να επικοινωνήσει το μήνυμα που δεν είναι άλλο από εκείνο που αφορά στην μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου μέσα στον ιστό της πόλης.

«Δυστυχώς μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα σχεδιάζουμε πόλεις για το αυτοκίνητο. Αυτό το μοντέλο μας οδήγησε σε μια σειρά από πλείστα προβλήματα με βασικότερο αυτό της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας. Βρισκόμαστε σε μια πραγματικά κρίσιμη καμπή, για το μείζον αυτό ζήτημα, και ήδη έχουμε αργήσει να στραφούμε σε ένα ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό πόλεων με απαραίτητη προϋπόθεση την καθημερινή μας μετακίνηση με εναλλακτικούς τρόπους, όπως για παράδειγμα το να πηγαίνουμε στη δουλειά μας πεζοί, να χρησιμοποιούμε τακτικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή το ποδήλατο», τόνισε αρχικά η κ. Βασιλείου για να συνεχίσει:

«Ως Δήμος, ως πολίτες μιας πόλης που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα αυτά, θεωρούμε πως μπορούμε να στραφούμε προς αυτούς τους τρόπους μετακίνησης και να καρπωθούμε πολλαπλά οφέλη, εξοικονομώντας πόρους, χρήματα, αλλά παράλληλα εξασφαλίζοντας περιβαλλοντική αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής μας, αύξηση της κοινωνικοποίησης μας και προαγωγή της υγείας και της φυσικής μας κατάστασης. Για να επιτευχθεί αυτό, όσα μέτρα και να πάρουμε βασικό στοιχείο είναι η αλλαγή της κουλτούρας και των συνηθειών μας, ο σεβασμός στο περιβάλλον, στους νόμους, αλλά πάνω από όλα στον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας».

Η αντιδήμαρχος ευχαρίστησε τη συνεργάτιδά της Αγγελική Πάϊκα για την πολύτιμη βοήθειά της, το Πνευματικό Κέντρο, τους οργανωτές του Γύρου Λίμνης, το ΔΗΠΕΘΕ, την Τροχαία Ιωαννίνων, καθώς επίσης τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τα σχολεία των γειτονιών που θα λάβουν χώρα οι δράσεις του Σαββάτου, όλους τους εθελοντές που θα βοηθήσουν σ αυτή τη προσπάθεια και το Fitness shop για τη προσφορά των οργάνων στα σφαγεία.

Παράλληλα όμως ανακοίνωσε και δύο διαγωνισμούς οι οποίοι εντάσσονται κι αυτή στη λογική της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την έξυπνη κινητικότητα.

Όπως εξήγησε η κ. Βασιλείου ο Δήμος ζητά από τους Δημότες να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι οποίες θα εστιάζουν στα οφέλη που προκύπτουν από την έξυπνη αστική κινητικότητα, τόσο στον κάθε πολίτη μεμονωμένα, όσο και στις επιχειρήσεις αλλά και στην κοινωνία γενικότερα

Το δεύτερο διαγωνιστικό κομμάτι έχει να κάνει με τη δημιουργία σταντ ποδηλάτων το οποίο θα σχηματίζει τη λέξη ioannina καθώς επίσης και τη δημιουργία σταθμού με δυνατότητα φόρτισης κινητών τηλεφώνων ή ηλεκτρικών ποδηλάτων, wifi, στέγαστρο και παγκάκι.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες, όταν δημοσιευτεί και η επίσημη πρόσκληση.

Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου με τη σειρά του εξέφρασε τη στήριξή του στις δράσεις που διοργανώνει η αντιδημαρχία Πρασίνου, Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και Κυκλοφοριακών θεμάτων, τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας είναι αφορμή για όλους να αναθεωρήσουμε το καθημερινό πλαίσιο μετακίνησή μας μέσα στην πόλη.

«Ο δήμος μας έχει προχωρήσει σε βελτιώσεις σε ότι αφορά την κινητικότητα. Μιλάω για νέους δρόμους, πεζόδρομους, πάρκα κι άλλα έργα. Όμως η μεγάλη αλλαγή πρέπει να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να μετακινούμαστε ξεφεύγοντας από τη λογική του αυτοκινήτου. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, τα παιδιά μας και την ίδια μας την πόλη», ανέφερε ο κ. Γκόγκος.

Τέλος ο εκπρόσωπος της Τροχαίας Ανδρέας Καραμάνης στάθηκε στη λειτουργία του κυκλοφοριακού πάρκου αγωγής επισημαίνοντας ότι είναι το καλύτερο «εργαλείο» προκείμενου τα παιδιά να μαθαίνουν διαδραστικά τους κανόνες κυκλοφορίας και να συνειδητοποιήσουν από μικρή ηλικία τη σημασία που έχει η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -- Πηγή: PROINANEA.gr+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS