Εκατοντάδες αποποιήσεις κληρονομιάς και σε τοπικό επίπεδο

apopoiiseis16 5 2018

Τι δηλώνει ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Ιωαννίνων Γιάννης Παππάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Η δυσκολία αντιμετώπισης της καθημερινότητας, και η μεγάλη φορολογία αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους πολίτες να αποποιούνται κληρονομιές, κυρίως όταν αυτές σχετίζονται με ακίνητα.

Πλέον, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχουμε ξεφύγει από την αποποίηση κληρονομιών λόγω χρεών του κληροδότη και παγιώνεται μία κατάσταση αποποιήσεων ακινήτων για να αποφύγουν οι κληρονόμοι τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο κληρονομιάς, τα τεκμήρια και τη συντήρησή της όποιας περιουσίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2017 οι αποποιήσεις έφθασαν τις 130.000 (οριστικά στοιχεία θα εκδοθούν το προσεχές διάστημα αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης).

Το νούμερο αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς είναι περίπου τριπλάσιο συγκριτικά με τις αποποιήσεις του 2016 (54.422) και αυξημένο κατά 333% συγκριτικά με το 2013.

Και στα Γιάννενα

Τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου, τα οπαία δίνει στην δημοσιότητα ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Ιωαννίνων Γιάννης Παππάς, δείχνουν πως και στην περιοχή μας ισχύει η ίδια εικόνα. Πιο συγκεκριμένα το 2013 είχαμε 132 δηλώσεις αποποίησης, το 2014 είχαμε 221 και το 2015 είχαμε 317. Το 2016 οι δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς έφτασαν τις 329 ενώ το 2017 τις 458. Για το 2018 και μέχρι τον Απρίλιο οι δηλώσεις φτάνουν τις 172 και όλα δείχνουν ότι για την χρονιά που τρέχει θα ξεπεράσουν τις 500.

Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων υπογραμμίζει ότι ουσιαστικά οι δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς συνδέονται αφενός με την αδυναμία πληρωμής και αφετέρου με την αδυναμία συντήρησης της όποιας περιουσίας διαθέτει ο εκάστοτε πολίτης.

Παράλληλα αναδεικνύει και την επερχόμενη αλλαγή στο μοντέλο μιας και όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα οδηγηθούμε σε δυο μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων: Τις τράπεζες και το δημόσιο. «Ανατρέπεται ένα μοντέλο στο όποιο είχε στηριχτεί ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το τι μέλει γενέσθαι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», καταλήγει.ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -- Πηγή: PROINANEA.gr+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS