ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ερευνα: Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει στην «κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού» έως το 2050

Ερευνα: Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει στην «κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού» έως το 2050
Η κλιματική αλλαγή συνιστά μια υπαρξιακή απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, σύμφωνα με έρευνα…

Η έρευνα, η οποία παρουσιάζει ένα «απαισιόδοξο» σενάριο, διαβλέπει καθόλου αμελητέες πιθανότητες να «καταρρεύσει» η ανθρώπινη κοινωνία έως το 2050, αν δεν ληφθούν σοβαρές δράσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία για να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας.

Η κεντρική θέση του «σεναρίου» είναι ότι μέχρι σήμερα οι κλιματολόγοι και λοιποί επιστήμονες έχουν κάνει πολύ συντηρητικές προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τον πλανήτη και μάλιστα στο όχι μακρινό μέλλον. Οπως λένε οι δύο συγγραφείς της έρευνας Ντέηβιντ Σπρατ και Ίαν Ντάνλοπ, η κλιματική κρίση - όρος προτιμότερος πλέον από την κλιματική αλλαγή- είναι κάτι μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο από οτιδήποτε άλλο έχουν αντιμετωπίσει οι άνθρωποι μέχρι σήμερα.

Τα υπάρχοντα μοντέλα πρόβλεψης αδυνατούν να ενσωματώσουν όλη αυτή την πολυπλοκότητα και άρα την κλίμακα των πιθανών μελλοντικών συνεπειών. Η αλήθεια είναι πιθανώς πολύ χειρότερη από οποιοδήποτε μοντέλο μέχρι σήμερα, εκτιμούν οι δύο Αυστραλοί ερευνητές.

Όπως αναφέρουν, το σενάριό τους προβλέπει αρχικά ότι οι κυβερνήσεις του πλανήτη θα αγνοήσουν τη συμβουλή των επιστημόνων και δεν θα προχωρήσουν σε μια οικονομία με ολοένα λιγότερες εκπομπές άνθρακα, π.χ. μέσω μαζικής υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συνέπεια θα είναι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία να ανέβει τελικά έως τα μέσα του 21ου αιώνα κατά τουλάχιστον τρεις βαθμούς Κελσίου ή και κατά τέσσερις, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ξεπερνώντας κατά πολύ το στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για αύξηση μικρότερη των δύο βαθμών.

Αυτό θα οδηγήσει σε εκτεταμένη τήξη των πάγων και σε καταστροφικές ξηρασίες που θα αποψιλώσουν πολλά δάση, τα οποία απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί ένας φαύλος κύκλος, που θα οδηγεί σε ολοένα πιο υψηλές θερμοκρασίες, άνοδο της στάθμης των θαλασσών και ξηρασίες, καθώς επίσης σε άλλα ακραία και φονικά καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α.).

Οι συγγραφείς της έρευνας υποθέτουν ότι τα 35% της χερσαίας έκτασης της Γης και το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εκτίθενται πλέον πάνω από 20 μέρες το χρόνο σε θανατηφόρες θερμοκρασίες πέρα από το όριο της ανθρώπινης επιβίωσης.

Σχεδόν το ένα τρίτο του πλανήτη θα μετατραπεί σε έρημο, ολόκληρα οικοσυστήματα της φύσης θα καταρρεύσουν (αρχίζοντας με τα κοράλλια), η γεωργία σε πολλές περιοχές θα πληγεί δραματικά ή θα καταστεί αδύνατη (ξεκινώντας από τους τροπικούς), ενώ περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως από φτωχές χώρες, θα γίνουν κατ' ανάγκη πρόσφυγες με προορισμό τις πιο πλούσιες χώρες.

Αυτή η μαζική ροή προσφύγων, σε συνδυασμό με την απειλή της υψηλότερης στάθμης των θαλασσών για πολλές παράκτιες πόλεις του ανεπτυγμένου κόσμου, καθώς και η ολοένα μεγαλύτερη έλλειψη τροφίμων και η εντεινόμενη λειψυδρία που θα πλήξει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους, θα αρχίσουν να δοκιμάζουν την ίδια την αντοχή και τη συνοχή ακόμη και ισχυρών χωρών όπως οι ΗΠΑ.

Στο σημείο αυτό, είναι πιθανό ότι θα ξεσπάσουν ένοπλες συγκρούσεις μέσα στις χώρες και μεταξύ χωρών για τη διασφάλιση ζωτικών πόρων για την επιβίωση (νερού, τροφής, ενέργειας κ.α.), φέρνοντας πιο κοντά ακόμη και την προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου. Η κατάληξη θα είναι «σκέτο χάος», σύμφωνα με το σενάριο, και ίσως «το τέλος του παγκόσμιου ανθρώπινου πολιτισμού όπως τον ξέρουμε» - κάτι που, άλλωστε, έχουν παρουσιάσει αρκετές κινηματογραφικές ταινίες.

Σύμφωνα με τους Αυστραλούς συγγραφείς, η ανθρωπότητα έχει περιθώριο περίπου μια δεκαετία για να κάνει την παγκόσμια μετάβαση σε μια οικονομία και κοινωνία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Οπως λένε, η προσπάθεια αυτή πρέπει να «είναι αντίστοιχης κλίμακας με την επείγουσα κινητοποίηση για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και τουλάχιστον ανάλογη του μεταπολεμικού Σχεδίου Μάρσαλ για την ανάπτυξη ενός κατεστραμμένου κόσμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Εμφανίσεις: 18

Το αντικαρκινικό τρόφιμο που έχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα

Το αντικαρκινικό τρόφιμο που έχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα
Γνωστά και ως «υγιεινή σοκολάτα» τα χαρούπια είναι μία απίστευτα θρεπτική τροφή. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας γιατί…

Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οφείλονται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες πολυφαινόλες και τανίνες.

 

Τα δυνατά χαρακτηριστικά του χαρουπιού:

 • Εξαιτίας της παρουσίας τουλάχιστον έξι αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα, τα χαρούπια παρουσιάζουν σημαντική αντικαρκινική δράση αποτρέποντας το σχηματισμό όγκων.
 • Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μια και περιέχουν 350mg ανά 100γρ. Συγκριτικά, το γάλα, περιέχει μόνο 120 έως 130 mg ασβεστίου ανά 100γρ, κι αυτά όχι καλά αφομοιώσιμα στην περίπτωση παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος
 • Τα χαρούπια δεν περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως η σοκολάτα, το οποίο τείνει να μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο. Αν και είναι πολύ γλυκά, περιέχουν 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα.
 • Περιέχουν σάκχαρα σε μεγάλη αναλογία (50%), από τα οποία το 30% είναι σταφυλοσάκχαρο.
 • Περιέχουν βιταμίνες της ομάδας Β και β-κατορένιο (προστάδιο των βιταμινών Α) μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο) και ιχνοστοιχεία (σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο).
 • Περιέχουν τανίνες, ινώδεις ουσίες όπως η λιγνίνη που επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερόλη, έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείται κατά του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας.
 • Είναι πλούσια σε ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και καταπραΰνουν το στομάχι.
 • Δεν περιέχουν γλουτένη, και ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι πολύ χαμηλός. Δεν περιέχουν καφεΐνη και είναι απόλυτα κατάλληλα για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαρουπιού

 • Συμβάλλει στη θεραπεία του άσθματος και απαλύνει το βήχα και το κρυολόγημα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως βάση για πάρα πολλά σιρόπια και φαρμακευτικά σκευάσματα.
 • Στην περίπτωση που κάνουμε δίαιτα, είναι ιδανικό, αφού περιέχει ελάχιστα λιπαρά.
 • Σύμφωνα με τους παλαιότερους, το χαρούπι βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
 • Σε αντίθεση με τη σοκολάτα, δεν επιδεινώνει συμπτώματα του στρες όπως το άγχος, η ρηχή αναπνοή και οι αρρυθμίες.

 

 

Πηγή: ygeiamou.gr

 • Εμφανίσεις: 57

Η υπερτροφή που προστατεύει την καρδιά και το μυαλό

Η υπερτροφή που προστατεύει την καρδιά και το μυαλό
Ο κρόκος Κοζάνης, ή αλλιώς ελληνική ζαφορά, θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποιοτικά κρόκους σε όλο τον κόσμο.

Αν και εμπεριέχει μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και μερικές βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β καθώς και C), η εξαιρετική θέση του κρόκου Κοζάνης στη διατροφή και την υγεία μας σίγουρα δεν οφείλεται μόνο σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Η κάπως πικρή και πικάντικη γεύση του οφείλεται στην ουσία πικροκίνη, το χαρακτηριστικό χρώμα τού το χαρίζει το υδατοδιαλυτό καροτενοειδές α-κροκίνη (μία από τις κροκίνες που συναντάμε στον κρόκο), ενώ για το ιδιαίτερο άρωμά του είναι υπεύθυνη σαφρανάλη.

Σύμφωνα με τις εργαστηριακές μελέτες, η σαφρανάλη επιδρά θετικά σε μια σειρά παραμέτρων του κεντρικού νευρικού συστήματος αλλά και του αναπνευστικού.

Η ζεαξανθίνη, το λυκοπένιο, τα α- και β-καροτένια είναι μερικά ακόμη από τα καροτενοειδή που κρύβονται στον κρόκο και μαζί με συγκεκριμένα φλαβονοειδή, τανίνες και ανθοκυανίνες, συνθέτουν το πολύτιμο αντιοξειδωτικό «ψηφιδωτό» του σαφράν, ονομασία με την οποία επίσης συναντάμε τον κρόκο.

Κρόκος και καρδιαγγειακό σύστημα

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν αποδείξει πως η κροκίνη, αλλά και στο σύνολό του ο κρόκος έχει υπολιπιδαιμικές επιδράσεις (μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια), μέσω κυρίως του μηχανισμού αναστολής της δραστηριότητας της παγκρεατικής λιπάσης. Το ένζυμο παγκρεατική λιπάση είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση του λίπους μέσω της υδρόλυσής του. Η αναστολή παγκρεατικής λιπάσης έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή απορρόφηση λιπιδίων.

Εκχυλίσματα που προκύπτουν από τον κρόκο έχει φανεί επίσης πως διαθέτουν αντιυπερτασικές ιδιότητες σε πειραματόζωα. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στις καρδιαγγειακές επιδράσεις του κρόκου σε ανθρώπους. Στη μείωση της οξείδωσης των λιποπρωτεϊνών στους ανθρώπους, σημαντική επίδραση είχαν 50 mg κρόκου διαλυμένα σε 100 ml γάλακτος, δύο φορές την ημέρα.

Φυσικό αντικαταθλιπτικό

Μελέτες σε πειραματόζωα αλλά και σε ανθρώπους παρουσιάζουν τον κρόκο Κοζάνης ως ένα «όπλο» κατά της κατάθλιψης.

Από το 2004 και μετά, αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους σε μία προσπάθεια να δείξουν αν ο κρόκος, πότε ως εκχύλισμα στίγματος και πότε ως εκχύλισμα πετάλου (που έχει και πολύ μικρότερο κόστος) σε ποσότητα 30 mg καθημερινά μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, συγκρινόμενος είτε με ψευδοφάρμακο (placebo) είτε με κάποιο αντικαταθλιπτικό φάρμακο (λ.χ. φλουοξετίνη ή ιμιπραμίνη).

Τα αποτελέσματα ήταν όντως εντυπωσιακά. Ο κρόκος, στις συγκεκριμένες μορφές που ελέγχθηκε, υπερτερεί σαφώς του ψευδοφαρμάκου, ενώ παρουσιάζει επιδράσεις ανάλογες των γνωστών αντικαταθλιπτικών φαρμακευτικών ουσιών με τις οποίες συγκρίθηκε, χωρίς παράλληλα να εμφανίζει τις παρενέργειες των ουσιών αυτών.

Αντικαρκινική δράση  

Οι μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την αντικαρκινική δράση του σαφράν, αν και ιδιαίτερα ελπιδοφόρες αφορούν προς το παρόν κυτταρικές σειρές καρκινικών κυττάρων ήπατος, προστάτη και παχέος εντέρου, ή πειραματόζωα. Παράλληλα όταν έρευνες αναφέρονται στην αντικαρκινική επίδραση της κροκίνης σε καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι κροκίνες γενικά δεν απορροφώνται από τον γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά υδρολύονται σε κροκετίνη, η οποία τελικά απορροφάται. Ίσως λοιπόν, για τον άνθρωπο να ενδιαφέρουν περισσότερο οι αντικαρκινικές δράσεις της κροκετίνης παρά της κροκίνης.

Κρόκος και νόσος Αλτσχάιμερ

Στο πεδίο διερεύνησης των επιδράσεων του κρόκου κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, τα δεδομένα είναι πράγματι εντυπωσιακά. Δύο μελέτες που έγιναν σε πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ, ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας, οι οποίοι έλαβαν, για 16 και 22 εβδομάδες αντίστοιχα, σκεύασμα με εκχύλισμα κρόκου (30 mg/ημέρα), έδειξαν σαφή αποτελεσματικότητα του σκευάσματος έναντι της νόσου, τόσο όταν αυτό συγκρίθηκε με ψευδοφάρμακο (placebo) όσο και όταν συγκρίθηκε με φαρμακευτική ουσία (δονεπεζίλη), η οποία χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η εξήγηση πίσω από αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται να βρίσκεται στην ανασταλτική δράση συστατικών του κρόκου:

α) στη συγκέντρωση και εναπόθεση β-αμυλοειδούς (πρωτεΐνη, η συσσώρευση της οποίας θεωρείται βασικός ένοχος για την εμφάνιση της νόσου) στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

β) στο ένζυμο ακετυλοχολενεστεράση. Αναστέλλονας το ένζυμο αυτό, εμποδίζεται η διάσπαση της ακετυλοχολίνης. Η ακετυλοχολίνη θεωρείται υπεύθυνη για τις γνωστικές λειτουργίες και, επομένως, διατηρώντας τη σε ικανοποιητικά επίπεδα, αναστέλλουμε τη φθίνουσα πορεία της μνήμης.

 

Πηγή: ygeiamou.gr

 • Εμφανίσεις: 55

Προτάσσουν την προσβασιμότητα για όλους

Προτάσσουν την προσβασιμότητα για όλους
Νέο διοικητικό συμβούλιο απέκτησε το Νομαρχιακό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) Ιωαννίνων. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Λεωνίδας Ρουμπάτης. Ο κ. Ρουμπάτης…

Ο πρόεδρος και η αναπληρώτρια γραμματέας, κα. Λούλα Βέρμπη, αναφέρθηκαν στους στόχους προτάσσοντας την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Όπως ανέφεραν, στόχος τους είναι να έχουν τα άτομα με αναπηρία τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες δυνατότητες που έχουν όλοι. Το διοικητικό συμβούλιο θα επιδιώξει να έχει συνεργασία με όλους τους φορείς, ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν και να διεκδικήσουν λύσεις για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την βελτίωση της καθημερινότητας όλων αυτών των ανθρώπων.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι πλην του κ. Ρουμπάτη και της κα. Βέρμπη, εκλέχτηκαν, επίσης, αντιπρόεδρος α’ ο Ιωάννης Τσαπραλής, αντιπρόεδρος β’ ο Παναγιώτης Μιχαήλ, γενική γραμματέας η Ανθή Λιάγκου, αναπληρώτρια γενική γραμματέας η Χάιδω-Μαρία Βέρμη, ταμίας ο Ξενοφώντας Αποστολόπουλος, αναπληρωτής ταμίας ο Κωνσταντίνος Μπουζούλας, οργανωτικός γραμματέας η Έλενα Τσουκανέλη και αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας ο Σωτήρης Κατσαρός.

Η ελεγκτική επιτροπή αποτελείται από τον Παναγιώτη Κατσαρό (πρόεδρο), την Αριστέα Παλαιοπάνου (γραμματέα) και τον Απόστολο Κωλέτη (μέλος).

 

 

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ «ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ»

 • Εμφανίσεις: 57

Ξεκινάει η Β΄Φάση του Παν. Πρωταθλήματος – Στο μικροσκόπιο η πρόοδος των εργασιών για το Ευρωπαϊκό U23

Στις 8 το πρωί του Σαββάτου στα νερά της Παμβώτιδας λίμνης των Ιωαννίνων ανοίγει η αυλαία της 2ηςφάσης του 85ουΠανελληνίου πρωταθλήματος παρουσία 280 και πλέον αθλητών κι αθλητριών από 27 σωματεία της χώρας που αφορά στις κατηγορίες Παίδων-Κορασίδων και ΑΜΕΑ. Η Β΄ Φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος εκτός από την τελική προσπάθεια αθλητών και σωματείων να […]
 • Εμφανίσεις: 46

«Αντιγόνη» ως τραγωδία για τη διεκδίκηση της ζωής

«Αντιγόνη» ως τραγωδία για τη διεκδίκηση της ζωής
Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της παράστασης «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, η Ομάδα Σημείο Μηδέν, ανακοινώνει την έναρξη…

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας, μετά τη Θεσσαλονίκη, το αρχαίο θέατρο Δωδώνης  όπου θα πραγματοποιηθεί η παράσταση στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ  Αρχαίου Δράματος – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, το Σάββατο 3 Αυγούστου στις 21.00.  

Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία Τραγωδία, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019, με την πρεμιέρα. Για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας και της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση από τον Δημήτρη Δημητριάδη. 

Στο σκηνοθετικό σημείωμα αναφέρεται για το σκεπτικό της παράστασης:

Βλέπουμε την «Αντιγόνη» ως Τραγωδία για τη Διεκδίκηση της Ζωής.

Η ακατάβλητη επιθυμία της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδερφό της παρά τις διαταγές του Κρέοντα, δεν τη συνδέει μονάχα με τον κόσμο των νεκρών της και της οικογένειάς της. Ξεκινώντας από τη διεκδίκηση της ταφής απέναντι στην κρατική εξουσία, οδηγείται στη διεκδίκηση νέων όρων για την επανεκκίνηση της Ζωής στην πόλη μετά τον πόλεμο. Η Αντιγόνη επιχειρεί να ενώσει Μνήμη και Πόλη, Ύπαρξη και Ιστορία, Εξέγερση και Κοινωνία. 

Ο Κρέων φέρει το τρίπτυχο δύναμης της ανδρικής – κρατικής εξουσίας ως απόλυτη αρχή: πατριαρχία – στρατοκρατία – φαλλοκρατία. Όποιος δεν είναι μαζί του είναι εναντίον του. Κατά τη γνώμη του όλοι και όλα τον απειλούν, όλοι χρηματίζονται για να υποσκάψουν την εξουσία του.

Η Αντιγόνη αντιτίθεται, αντιστέκεται. Η στάση της δεν αφορά μονάχα την οικογενειακή διάσταση του ζητήματος. Στον οίκο των Λαβδακιδών κάθε πράξη είναι άμεσα πολιτική, γιατί επηρεάζει άμεσα την πόλη. Ο κατ’ επιλογή θάνατος της Αντιγόνης αποτελεί κραυγή Ζωής! Επιλέγει τον θάνατο γιατί θέλει να ζήσει ασυμβίβαστα.

Η παράστασή μας παίζεται αμέσως μετά από έναν πόλεμο. Δεν βλέπουμε τον Μύθο στο βάθος του παρελθόντος, αλλά στο Μέλλον. Μπορεί η ζωή να επανεκκινήσει μετά τον πόλεμο; Μπορεί ο άνθρωπος να διεκδικήσει εκ νέου τους όρους της ζωής του; Ο πόλεμος αφορά την οικουμένη και δεν έχει χωρικό όριο. Το ίδιο και η τραγωδία. Μέσα από την οπτική του πολέμου συναντάμε την οντολογική και βιοπολιτική προσέγγιση του έργου ως αστερισμό τραγωδιών μέσα στην τραγωδία: 

– Η τραγωδία του εξεγερμένου Ανθρώπου: Αντιγόνη

– Η τραγωδία της Εξουσίας: Κρέων

– Η τραγωδία του Συγκρουσιακού ανθρώπου: Ισμήνη

– Η τραγωδία του Λόγου: Αίμων

– Η τραγωδία της Προφητείας: Τειρεσίας

– Η τραγωδία του βραχυκυκλωμένου ανθρώπου: Ευρυδίκη

– Η τραγωδία της Υποτακτικότητας: Φύλακας

– Η τραγωδία της Δημοκρατίας: Χορός

Ο Χορός διαρκώς αναζητά το μέτρο. Θέτει ερωτήματα, αμφισβητεί και αυτό-αμφισβητείται, κρίνει και κρίνεται, αναιρεί και αυτό – αναιρείται. Προσπαθεί με μεγάλη αγωνία να ορίσει το δίκαιο και το άδικο, το σωστό και το λάθος, τον θύτη και το θύμα, χωρίς να υπάρχει καμία εξωκοσμική αρχή να δώσει σαφείς και οριστικές απαντήσεις. Πρόκειται για την Τραγωδία της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανείς να είναι ήσυχος, αναθέτοντας την ευθύνη πολιτών και πόλης σε κάποιον θεό ή σωτήρα: «Ή θα είμαστε ήσυχοι ή θα είμαστε ελεύθεροι», έγραφε ο Θουκυδίδης.

 

Οι συντελεστές

Συντελεστές: Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία, διαμόρφωση χώρου, επιμέλεια κοστουμιών: Σάββας Στρούμπος, Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης

Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης, Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο

Photo credits: Αντωνία Κάντα, Δημιουργία αφίσας: Soul Design

Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη

Διανομή:

Αντιγόνη: Έβελυν Ασουάντ, Κρέων: Κωνσταντίνος Γώγουλος, Τειρεσίας – κορυφαία Χορού: Έλλη Ιγγλίζ, Ισμήνη – Αγγελιαφόρος: Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Αίμων: Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ευρυδίκη – κορυφαία Χορού: Ρόζυ Μονάκη

Φύλακας – Εξάγγελος: Στέλιος Θεοδώρου – Γκλίναβος Χορός: η Ομάδα

 • Εμφανίσεις: 39

Γιάννης Αγγελάκας και Νίκος Βελιώτης μαζί

Γιάννης Αγγελάκας και Νίκος Βελιώτης μαζί
Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Νίκος Βελιώτης έρχονται για μια μοναδική εμφάνιση στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης την Τετάρτη…

Εισιτήρια: 10€ περιορισμένη προπώληση (μόνο ηλεκτρονικά), 12€ προπώληση, 14€ ταμείο.

Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά μέσω viva.gr και σε όλα τα φυσικά σημεία του δικτύου viva σε όλη την Ελλάδα.

Περισσότερα σημεία προπώλησης: Bookshop Avdikos (Πρέβεζα), Αποθήκη (Bar, Πρέβεζα), Μποτίλια στο πέλαγο. (Cafe-Bar, Πρέβεζα) DB Music Store (Πρέβεζα)

Την ημέρα της εκδήλωσης ο χώρος της εκδήλωσης στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης θα ανοίξει για το κοινό από τις 20:30 και η είσοδος θα πραγματοποιείται μόνο με εισιτήριο για τη συναυλία.

 • Εμφανίσεις: 41

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Αποχρώσεις- Πολιτική με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων μας
 2. Συνεδριάζει το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας
 3. Τα του Καίσαρος...
 4. Πέτσας: Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς
 5. Δολοφονία βιολόγου: Προφυλακιστέος ο 27χρονος δράστης
 6. Διακοπή ρεύματος σε περιοχές του Πωγωνίου την ερχόμενη Τρίτη
 7. Τα Γιάννενα φιλοξενούν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Θαλασσίου Σκι 35+
 8. Σχοινάς: Στόχος μου η περήφανη Ελλάδα και η πανίσχυρη Ευρώπη
 9. To EPIRUSONLINE μέσα στα πέντε μεγάλα ενημερωτικά περιφερειακά sites της χώρας
 10. Σεισμός στην Αθήνα: Κλήσεις στο ΕΚΑΒ για τραυματισμούς από θραύσματα και σπασμένα τζάμια
 11. ΑΘΗΝΑ- Σε πλήρη εξέλιξη η μετασεισμική δραστηριότητα
 12. Σεισμολόγοι για τον ισχυρό σεισμό στην Αθήνα: Φαίνεται πως ήταν ο κύριος σεισμός
 13. Φωτογραφίες από το κέντρο της Αθήνας μετά τον ισχυρό σεισμό
 14. Συνάντηση Χατζηδάκη - Μητσοτάκη ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης
 15. Έκτακτο- Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Αττική

Επίσης σας Προτείνουμε...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS