"Στόχος το ολυμπιακό μετάλλιο"

βαζαιοσ

 

Εκπληκτικός ο Ανδρέας Βαζαίος, έκανε περήφανη την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25αρας πισίνας στη Γλασκώβη, Ο 25χρονος κολυμβητής κατέκτησε τρία μετάλλια, το χρυσό στα 200 μ. πεταλούδα και στα 200μ. μικτή ατομική με ρεκόρ Ευρώπης και το χάλκινο στα 100μ. μικτή ατομική, ρίχνοντας γερά θεμέλια για σπουδαίες επιδόσεις στο μέλλον. Ο Έλληνας αθλητής ανοίγει την καρδιά του στην "Real News" και μιλά για τις επιτυχίες, αλλά και τη ζωή του στην Αμερική, όπου μέχρι πρότινος σπούδαζε.

- Κατά πόσο περίμενες την επιτυχία και τι σημαίνει για την εξέλιξή σου; 

"Η αλήθεια είναι πως περίμενα να είμαι στα μετάλλια στα 200 μικτή και στα 200 πεταλούδα, αγωνίσματα στα οποία πριν από δύο χρόνια είχα κερδίσει ασημένιο μετάλλιο. Πριν το Πανευρωπαϊκό είχα κάνει γρήγορες κούρσες και πανελλήνιο ρεκόρ και αυτό με είχε βάλει στη διαδικασία να θέσω δυσκολότερο στόχο, που ήταν το ευρωπαϊκό ρεκόρ. Παρ’ όλα αυτά δεν πίστευα ότι μπορώ να κάνω χρόνο κάτω από 1.51:00. Στη συνέχεια, ήθελα πολύ να είμαι στα μετάλλια και στα 100 μικτή. Ήξερα πως θα ήταν δύσκολη κούρσα, που θα κρινόταν στις λεπτομέρειες και προσπάθησα για όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Έτσι προέκυψε το χάλκινο μετάλλιο και χρόνος κάτω από το πανελλήνιο ρεκόρ. Είμαι ευτυχισμένος από τις κούρσες και τους χρόνους μου. Είναι ενθαρρυντικό και αποδεικνύει ότι βρίσκομαι σε σωστό προγραμματισμό με επόμενες επιδιώξεις το πανευρωπαϊκό 50αρας πισίνας στη Βουδαπέστη τον ερχόμενο Μάιο και σαφώς τους Ολυμπιακούς στο Τόκιο".

- Πώς συνδυάζεις σπουδές και κολύμβηση και πώς ήταν η ζωή για έναν αθλητή στις Ηνωμένες Πολιτείες;

"Ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού είναι πραγματικά κάτι δύσκολο. Πριν μετακομίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχα ξεκινήσει σπουδές στην ψυχολογία στο Πάντειο. Έπειτα από δύο χρόνια, κατάλαβα ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να συνδυάσω πρωταθλητισμό και σπουδές χωρίς να χρειαστεί να επιλέξω. Και γι' αυτό αποφάσισα να διεκδικήσω υποτροφία σε πανεπιστήμιο της Αμερικής. Είχα επιλογές, αλλά δέχτηκα αυτήν του North Carolina State University στην πόλη Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας για ν' αποφοιτήσω με πτυχίο στην ψυχολογία. Η ζωή στην Αμερική δεν είναι όσο εύκολη την φαντάζεται κανείς. Είναι απαιτητική και χρειάζεται να έχεις υπομονή και πειθαρχία για να μπορέσεις ν' ακολουθήσεις την αυστηρή ρουτίνα. Έκανα τέσσερις ώρες την ημέρα προπόνηση, δύο το πρωί και δύο το απόγευμα τρεις φορές την εβδομάδα και τις υπόλοιπες ημέρες δίωρη. Είχα κάθε ημέρα μάθημα και ταξιδεύαμε συχνά με την ομάδα και την Εθνική. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι κάτι το ανέφικτο, αρκεί να έχεις πείσμα και αγάπη".

- Ολυμπιακό μετάλλιο. Μακρινό όνειρο ή εφικτός στόχος; 

"Μακρινό όνειρο πρώτα, λόγω του ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι σε έξι-επτά μήνες. Φυσικά και αποτελεί στόχο μου, όπως στόχος είναι για όλους τους αθλητές, αφού αποτελεί ύψιστη διάκριση στον αθλητισμό. Δυστυχώς, θα έλεγα πως η κολύμβηση είναι ένα ανατρεπτικό άθλημα, στο οποίο ουδείς μπορεί να προβλέψει τι πρόκειται να συμβεί".  

- Αν έχεις πρότυπο και οι σκέψεις σου για τη ζωή.

"Πρότυπό μου αποτελούσε πάντα ο Ούγγρος Ολυμπιονίκης Laszlo Cseh. Κολυμπάμε στα ίδια αγωνίσματα και έχουμε ταυτόσημες απόψεις για την κολύμβηση και τον αθλητισμό. Στο παρελθόν είχα τη δυνατότητα να βρίσκομαι στην ίδια διοργάνωση με εκείνον, έπειτα μπόρεσα να αγωνίζομαι μαζί του στην ίδια σειρά και τώρα κατάφερα να τον ξεπεράσω, καταρρίπτοντας του το ευρωπαϊκό ρεκόρ στα 200 μικτής ατομικής. 

Από εκεί και πέρα, θέλω να σπουδάσω αθλητική ψυχολογία. Είναι επιστήμη που ανέκαθεν θεωρούσα σημαντική για τους αθλητές. Και γνωρίζοντας ότι ο πρωταθλητισμός έχει ημερομηνία λήξης, θέλω να ακολουθήσω ένα επάγγελμα με το οποίο θα μπορώ να τους βοηθώ από μια διαφορετική οπτική".

- Ελληνικός αθλητισμός, σε καλό δρόμο ή πίσω ακόμη;

"Ο ελληνικός αθλητισμός δεν είναι τόσο ανεπτυγμένος συγκριτικά και με χώρες που η κολύμβηση αποτελεί μέχρι και εθνικό σπορ. Υπάρχουν ταλέντα που περιμένουν κάποιος να τα ανακαλύψει ή να τους δώσει προσοχή, κάτι όμως που δεν συμβαίνει πάντα. Αντιλαμβάνομαι πως ως έθνος περνάμε δύσκολα, ωστόσο αυτό δεν δικαιολογεί το να μην είναι σωστές οι συνθήκες προετοιμασίας ενός αθλητή. Στη χώρα μας δίνουμε τεράστια προσοχή στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ κυρίως λόγω τηλεθέασης, ξεχνώντας άλλα αθλήματα που προσφέρουν τις πραγματικές και αξιοζήλευτες επιτυχίες. Είναι κρίμα και άδικο να αναγνωρίζουμε αθλητές μόνο στις μεγάλες νίκες τους, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει στήριξη τους σε κάθε βήμα".

...


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ: filathlos.grval m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Το Σουβλάκι του Πασά
Xylotexnima.gr
Ορθοπεδική Μέριμνα - Δημα Φλωρενια & Σια ΕΕ
Ποδήλατο Γιαννούλη