Θεοδωρίδου: Οι έγκυες μπορούν να εμβολιαστούν - Τι είπε για τον θηλασμό

Θεοδωρίδου: Οι έγκυες μπορούν να εμβολιαστούν - Τι είπε για τον θηλασμό

Το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών δίνουν μεγάλες μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ, όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά την αποψινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Όσο αυξάνεται η εμπειρία από τη Covid-19, τόσο αλλάζουν οδηγίες και θέσεις για θέματα που αφορούν στην λοίμωξη από κορονοϊό, σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου κατά την αποψινή ενημέρωση για την επιχείρηση «Ελευθερία».

Ένα από τα θέματα αυτά είναι ο εμβολιασμός των εγκύων, για τις οποίες η αρχική θέση, παγκοσμίως, ήταν η απαγόρευση του εμβολιασμού τους, με δεδομένο ότι δε συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες, ανέφερε.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει τόσο την έγκυο, όσο και το έμβρυο, «οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο, υπό προϋποθέσεις, εάν η έγκυος έχει αυξημένο κίνδυνο».

Η καθηγήτρια επικαλέστηκε τα πρόσφατα στοιχεία μελέτης στις ΗΠΑ, η οποία επό ενός μητρώου 90.000 κυήσεων δεν εντόπισε κανένα σήμα κινδύνου, λόγω εμβολιασμού των εγκύων.

Τα στοιχεία αυτά άναψαν το «πράσινο φως» και σε αντίστοιχη οδηγία στην βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμών, εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη και του γυναικολόγου της εγκύου, ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά της και γνωρίζει το ιστορικό της, όπως είπε.

«Επομένως τα εμβόλια, που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό μικροοργανισμό, μπορούν να γίνονται πλέον και στις εγκύους», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Ακόμη, δε συστήνεται, πλέον, να γίνεται τεστ εγκυμοσύνης πριν τον εμβολιασμό νεαρών γυναικών, συμπλήρωσε.

Μιλώντας, τέλος, για τον θηλασμό, «το σημαντικό αυτό δώρο από τη μητέρα στο μωρό», η κ. Θεοδωρίδου είπε πως είναι «ασφαλής». «Σε περιπτώσεις λοίμωξης της μητέρας βρέθηκε ιός στο μητρικό γάλα, ενώ από μελέτες πουυ έχουν γίνει έχει φανεί πως είτε από νόσηση είτε από τομ εμβολιασμό υπάρχουν αντισώματα στο γάλα, που προσφέρουν σημαντική προστασία στο βρέφος», υπογράμμισε.

  • Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο Johnson & Johnson: «Υπομονή», δεν γίνονται ακόμη εμβολιασμοί


ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -- Πηγή: ieidiseis.grVIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Ζιαφέτ' -  Τσιπουράδικο και άλλα...
Κοσμάς Ανθόπουλος - Ειρήνη Νικολάτου - Δικηγορικο Γραφειο
Auto Test Ιδιωτικό ΚΤΕΟ
ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ ΑΕ - Ηπειρωτική Κατασκευαστική Α.Ε.