Logo

Τα ορυχεία είναι η Σάλκε!

Καλημερίζω τους φίλους μου! Μετά το άρθρο περί VAR σκέφτηκα να γράψω άλλο ένα άρθρο για κάτι που έγινε πριν μία εβδομάδα και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την περιοχή του Nordrheinwestfallen της Γερμανίας.

Πολλοί πριν δύο εβδομάδες θα είδατε το παιχνίδι της Σάλκε με  τη Λεβερκούζεν στο Veltins Arena. Πριν το ματς υπήρχε μια τελετή, πάρα πολλοί δεν κατάλαβαν τι ήταν, ίσως και να μην αναρωτήθηκαν τι ήταν. Ήταν όλη η ιστορία της Σάλκε και από τις επόμενες μέρες θα αποκοπεί ένα… αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της.

Το τελευταίο ορυχείο της περιοχής θα κλείσει και μαζί του θα κλείσει το ένα τεράστιο κεφάλαιο της ιστορίας του ποδοσφαίρου για την βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.  Πριν ξεκινήσω να διηγούμαι πως δημιουργήθηκε αυτή η σύνδεση, τι σημαίνει Σάλκε, θα παραθέσω το video από την τελετή πριν το παιχνίδι. Ανατριχιαστικές στιγμές με τρομερό κορεό που δείχνει το έμβλημα της Σάλκε να δημιουργείται από τα βάθη ενός ορυχείου.

Ας ταξιδέψουμε στο μακρινό 1904 όπου εργάτες των ορυχείων μαζί με μερικούς φοιτητές είχαν την ιδέα της δημιουργίας ενός συλλόγου. Το πρώτο όνομα που αποδόθηκε στην ομάδα ήταν το Βεστφάλια Σάλκε. Μέχρι το 1928 ο σύλλογος πέρασε από αρκετές δοκιμασίες, έπειτα πήρε την μορφή που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Τα χρώματα μπλε άσπρο (εξού και το βασιλικοί μπλε) δόθηκαν τότε, αφού προηγουμένως φορούσαν κόκκινο-κίτρινο. Αυτό που λίγοι ξέρουν είναι ότι το διαχρονικό ψευδώνυμο της Σάλκε είναι «ανθρακωρύχοι».

Η Σάλκε ήταν και είναι ομάδα της εργατικής τάξης. Ανθρακωρύχοι την δημιούργησαν, ανθρακωρύχοι την εξέλιξαν, φτιάχνοντας το πρώτο μεγάλο γήπεδο της. Δεν άργησε να έρθει και το πρώτο πρωτάθλημα Γερμανίας. Συνολικά έχει κατακτήσει επτά πρωταθλήματα Γερμανίας, από το 1934 μέχρι το 1958. Η ιστορία της περιέχει δύο μεγάλα σκάνδαλα, το πρώτο είναι το σκάνδαλο του 1971, όταν πιάστηκε να στήνει παιχνίδι και οι συνέπειες ήταν όλα της τα διοικητικά στελέχη τότε να αποκλειστούν από κάθε δραστηριότητα με την ομάδα. Το δεύτερο σκάνδαλο ήταν ότι λόγω της εργατικής της τάξης και το ότι τα ανθρακωρυχεία την εποχή εκείνη ήταν η οικονομική δύναμη της Γερμανίας, έγινε κατά κάποιο τρόπο η επίσημη αγαπημένη του Χίτλερ. Επωφελήθηκε περισσότερο από όλες τις ομάδες την εποχή 1920 μέχρι 1950, μια περίοδος που όλοι οι παλιοί θα έδιναν όλα τα πρωταθλήματα πίσω μόνο και μόνο για να μην συνδέεται το όνομα του Χίτλερ με την ιστορία του συλλόγου.

Με το κλείσιμο λοιπόν του τελευταίου ορυχείου στη Βεστφαλία ένα κομμάτι της Σάλκε λέει αντίο και τα συναισθήματα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν τεράστια. Φυσικά αυτή η ιστορία θα συνεχίσει να ζει μέσα σε εικόνες, μέσα στο ίδιο το γήπεδο της Σάλκε. Αξίζει να το επισκεφτεί λοιπόν κάποιος αν βρεθεί σε αυτά τα μέση, σε μια ξενάγηση περίπου μιάμιση ώρας. Ανθρακωρυχεία = Σάλκε, Σάλκε = ανθρακωρυχεία.

Χαρακτηριστική φράση για τη Σάλκε είναι το «Glück auf» κάτι που θα ακούσετε στο γήπεδο άπειρες φορές, μια φράση που περιέχει και ο ύμνος της ομάδας. Τι σημαίνει; Είναι η καλή τύχη που έλεγαν οι γυναίκες των ανθρακωρύχων κάθε φορά που οι άντρες τους πήγαιναν στο ορυχείο, με τον παντοτινό φόβο ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Για αυτό το να είναι κάποιος Σάλκε είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι που κουβαλάει την μεγάλη ιστορία των ανθρακωρυχείων, κάτι που δεν έχει να κάνει με τους τίτλους, τα τρόπαια, κάτι που έχει να κάνει με την ιστορία του τόπου,  για αυτό και σε κάθε μπιραρία της περιοχής θα ακούσεις κάποιον παλιό να σου λέει «Σάλκε θα είσαι για όλα τα άλλα εκτός από το αποτέλεσμα των 90 λεπτών».

Το παιχνίδι μου

Αρχική Κάβα: 2.000 μονάδες

Προηγούμενο Υπόλοιπο: 1.550 μονάδες

Επιστροφές από 28/12: 0 μονάδες

Ανοιχτά Στοιχήματα 30/12: 0 μονάδες

Επισκεφτείτε καθημερινά το Betmarket.gr για να ενημερωθείτε για τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρείες στην Ελλάδα, να δείτε τα προγνωστικά των tipster μας, τις πτώσεις των αποδόσεων αλλά και την ενδιαφέρουσα θεματολογία γύρω από το στοίχημα που δεν θα βρείτε αλλού.ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -- Πηγή: BETMARKET.GR


Powered by Versicherungsvergleich


Κατασκευή & Υποστήριξη από την Webcenter