Ηπειρωτικα Νεα

Συντάξεις Ιανουαρίου: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή τους - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Νωρίτερα η πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου λόγω των εορτών. Οι συντάξεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις 18 Δεκεμβρίου.

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων του ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά Ταμείο είναι οι εξής:

ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ θα πληρώσουν τις συντάξεις την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν και οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ.

Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ και ΚΕΑΝ αλλά και τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ θα καταβάλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Επίσης τότε θα πληρωθούν και οι προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019
Enikonomia


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ: epirus-tv-news.gr


Ιωάννινα:Φως ...στη σπηλιά του μικρού Χριστού [βίντεο-φωτό]

Για μια ακόμη χρονιά λίγες μόλις μέρες πριν ο μικρός Χριστός έρθει ανάμεσά μας  η   σπηλιά στην είσοδο της Καστρίτσας  μεταμορφώθηκε στην πιο όμορφη φάτνη Του!
 Εδώ και λίγες μέρες ένας θερμός φωτισμός  "πλημμυρίζει" τη σπηλιά ζεσταίνοντας  τις καρδιές  όλων λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης ..
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστρίτσας   εδώ και 21 χρόνια μετατρέπει αυτό το φυσικό σπήλαιο στην πιο εντυπωσιακή φάτνη των Ιωαννίνων .
Μέσα στο αρχέγονο αυτό σπήλαιο που κατά το μακρύ παρελθόν χρησίμευσε σαν σημείο προφύλαξης και κάλυψης των βοσκών της Καστρίτσας, αλλά και των ποιμνίων τους από τα καιρικά φαινόμενα της κάθε εποχής τοποθετήθηκαν  και φέτος  οι αυτοφωτιζόμενες φιγούρες του Ιησού, της Παναγίας, του Ιωσήφ, των Μάγων όπως και του Βοσκού με το ποίμνιο τους, με τρόπο που προκαλούν εσωτερικό δέος και ηρεμία στις ψυχές των εκάστοτε περαστικών από την περιοχή αυτή.
Πως καθιερώθηκε η ιδέα
 Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ.Νίκος Πανταζής ,η ιστορία  αυτής της ξεχωριστής φυσικής  δημιουργίας ανήκει στον κ.Αριστοτέλη Κύρκο, ο οποίος το  1999 κατά ένα επαγγελματικό του ταξίδι στη βόρεια Ελλάδα, συνάντησε μια πανομοιότυπη φυσική φάτνη σε σπήλαιο κατά το διάβα του. Αμέσως συγκράτησε την εικόνα αυτή που του προκάλεσε εσωτερική κατάνυξη και όταν έπειτα επέστρεψε πρότεινε αμέσως στην τότε διοίκηση του Πολιτιστικού συλλόγου Καστρίτσας τη δημιουργία μιας φάτνης σαν εκείνη που συνάντησε στο ταξίδι του στην κεντρική είσοδο του χωριού του, μέσα στο φυσικό σπήλαιο της περιοχής.
Η τότε διοίκηση του συλλόγου δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την υπέροχη αυτή ιδέα και αμέσως αγόρασε (σε δραχμές) τις εν λόγω αυτοφωτιζόμενες φιγούρες, τις οποίες και τοποθέτησε στο φυσικό αυτό σπήλαιο μαζί με προβολείς, άχυρο, αλλά και εξωτερική περίφραξη για να μη μπορούν διάφορα ζώα να προκαλέσουν κάποιου είδους ζημιά στην αναπαράσταση της γεννήσεως του Θεανθρώπου.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστρίτσας  κάθε χρόνο προσπαθεί να βάζει και μια νέα «πινελιά» σε ότι αφορά τον στολισμό της φάτνης ,όπως επίσημη τελετή φωταγώγησης, κάλαντα και ψαλμούς έξω από τη φάτνη μαζί με τη βιντεοσκόπηση αυτών, προσφορά γλυκών της εποχής και ζαχαρωτών στους περαστικούς, στολισμός του περιφραγμένου χώρου με χιονάνθρωπους και λοιπές  γιορτινές  φιγούρες - στολίδια, προβολή στα ΜΜΕ του σημείου αυτού, κτλ. για να  διατηρεί το ενδιαφέρον του κόσμου πάντα υψηλό για να επισκεφθούν και να φωτογραφηθούν δίπλα στον μικρό σωτήρα Χριστό μας.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ: epirus-tv-news.gr


Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου (φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου (φωτογραφίες)
Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η κεντρική επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Επιμελητηρίου. Σε αυτήν …
 • Click to enlarge image p1ds30k8p71d8t806t3p1lv6p0o4.jpg
 • Click to enlarge image p1ds30k8p81ue7fhqrqs4vfl705.jpg
 •  

Τα «Μαγιοβότανα» στα Ιωάννινα

Τα «Μαγιοβότανα» στα Ιωάννινα
Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» μία σουίτα για…


Σολίστ:

Ειρήνη Δόβα, φωνή
Ελευθέριος Καραγιάννης, πνευστά –μεταγραφή
Γεωργία Αναστάση, πιάνο

Παρουσίαση –επιμέλεια: Μαρία Στρατσάνη.

«Το να αισθανθεί ο Καλομοίρης την ανάγκη μιας μελοποίησης συστηματικής επάνω σε στίχους μου, το πράγμα είναι και για την ιστορίαν ακόμη της νεοελληνικής λογοτεχνίας αρκετά σημαντικό. Ο Καλομοίρης δε σημειώνει σταθμό για τη μουσική μονάχα τέχνη προς δρόμους στερεότερα χαραγμένους, ανοιχτούς προς υψηλότερα ιδανικά της τέχνης. Η εμφάνισή του είναι μαζί κεφάλαιο από τα ζηλευτότερα της ιστορίας του δημοτικισμού». (Κ. ΠΑΛΑΜΑΣ, 1925)

Τα Μαγιοβότανα είναι ο πρώτος κύκλος ποιημάτων του Κωστή Παλαμά που μελοποίησε ο Μ. Καλομοίρης. Το ποιητικό κείμενο αποτελεί το δεύτερο μέρος της ποιητικής συλλογής «Ίαμβοι και Ανάπαιστοι» που εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1897. Η προτίμηση του Καλομοίρη στον ποιητή Κ. Παλαμά δείχνει τον αμέριστο θαυμασμό του προς τη μεγάλη αυτή πνευματική μορφή του νεότερου ελληνισμού. Ο Συνθέτης έβλεπε στο πρόσωπο του Παλαμά όχι μόνο τον μεγάλο Ποιητή, αλλά και τον πρωτοπόρο και ακατάβλητο μαχητή του Δημοτικισμού, στις τάξεις του οποίου αγωνιζόταν εκείνα τα χρόνια και ο ίδιος ο Καλομοίρης. Συγκεκριμένα ο συνθέτης παρουσιάζει με σαφήνεια τη νέα ελληνική μουσική όπως θα πρέπει να είναι, με στοιχεία της ελληνικής δημοτικής μουσικής και βασιζόμενη στους τρόπους και τις κλίμακες της ελληνικής παράδοσης. Το έργο Μαγιοβότανα είναι γραμμένο για φωνή και ορχήστρα και συντέθηκε κατά την «επική διετία» της νεότερης ελληνικής ιστορίας 1912-13. Αποτελείται από ένα σύντομο Πρελούδιο και 8 Τραγούδια. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ολοκληρωμένη του μορφή στην αίθουσα του Ωδείου Αθηνών στις 12 Μαρτίου 1915 υπό τη διεύθυνση του Μ. Καλομοίρη. Εκείνο που κάνει μοναδικό το έργο του Καλομοίρη είναι ο άμεσος τρόπος, με τον οποίο αισθάνεται την ποίηση του Παλαμά και την μεταποιεί σε μουσική. Σημαντικό ρόλο παίζει το μοτίβο το οποίο είναι τόσο ζωντανό και πλαστικό και η επεξεργασία του τόσο μοναδική που μένουν ζωντανά στη σκέψη του ακροατή. Μέσα από τη μουσική του ο Καλομοίρης παντρεύει ένα φαινομενικά ασύνδετο κόσμο. Η ακρόαση όλου του κύκλου των Μαγιοβοτάνων–η θεματολογία του οποίου περιλαμβάνει ένα κόσμο μαγικό στον οποίο συνυπάρχουν μάγισσες, ξωτικά και πρόσωπα της λαϊκής μυθολογίας- συνιστά ώστε το κάθε τραγούδι να βρίσκει τη θέση του στην πλοκή του έργου.

Ο Παλαμάς επηρέασε κυριαρχικά το έργο τού Καλομοίρη, όπως ο Γκαίτε είχε εμπνεύσει τη μουσική του Μπετόβεν και του Σούμπερτ. Είναι μοίρα των μεγάλων ποιητών, να δίνουν με τους στίχους τους, το έναυσμα για να δημιουργήσουν οι μεγάλοι εθνικοί συνθέτες τα δικά τους μουσικά αριστουργήματα.

 

Στο επίκεντρο η ανάδειξη και πιστοποίηση τοπικών προϊόντων ΠΟΠ

Στο επίκεντρο η ανάδειξη και πιστοποίηση τοπικών προϊόντων ΠΟΠ
Ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, αλλά και το μέλλον των κατοίκων του Πωγωνίου, συζήτησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης,…

Η ανάδειξη και πιστοποίηση τοπικών προϊόντων ΠΟΠ με απλούστερες διαδικασίες, η πιλοτική εφαρμογή αναπτυξιακών κινήτρων σε επιμεθόριες περιοχές, το καθεστώς φορολογίας του τσίπουρου αλλά και τα σημαντικά ζητήματα της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού, της πάταξης του λαθρεμπορίου και της αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων συζητήθηκαν αναλυτικά με συμπεράσματα και πρωτοβουλίες για πρόοδο και από τις δυο πλευρές.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε κοινούς άξονες δράσης για τα περισσότερα θέματα κι ένα ουσιαστικό πλαίσιο συνεργασίας στην κοινή δράση για την ανάπτυξη του Πωγωνίου.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σιούτης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Αναστάσιος Γιούνης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλειος Μάτσιας καθώς και οι συνεργάτες του κ. Σταμπουλίδη κ.κ. Περιστέρης και Τσιρώνης.

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Εκδήλωση της ΝΟΔΕ για τη δωρεά μυελού οστών (φωτογραφίες)
 2. ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Εντυπωσιακή φάτνη στο φυσικό σπήλαιο της Καστρίτσας
 3. Ιωάννινα:"Μαγιοβότανα" στο Πνευματικό Κέντρο
 4. HANDBALL – Εντός έδρας ισοπαλία για τον Αθλητικό Όμιλο Ιωαννίνων
 5. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ-Τροχαίο στον Αργυρότοπο
 6. ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ:Τα κύρια σημεία τοποθέτησης,για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών
 7. Ιωάννινα:Όμορφα τα χωριά ... και ακόμη πιο όμορφα όταν στολίζονται ....
 8. Φαράγγι του Βοϊδομάτη: Ένα εντυπωσιακό σκηνικό που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής
 9. Αύριο Στην Ηγουμενίτσα «Αγώνας Δρόμου Αγάπης, Προσφοράς Και Αλληλεγγύης»
 10. ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥ: Το χωριό στους πρόποδες της κορυφής της Τσούκα Τζίνα
 11. ΗΠΕΙΡΟΣ: Που θα περιπολούν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες την ερχόμενη εβδομάδα
 12. Ο ΓΓ του Υπ.Ανάπτυξης στο Πωγώνι :Συνεργασία με τον Δήμο για την ανάπτυξη της περιοχής
 13. ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ο Ρομπέν των Δασών κάθε Κυριακή στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Έκφραση
 14. 'Αρτα:Είχαν Άγιο ....Τεράστιος βράχος κατέληξε στο σπίτι τους [βίντεο]
 15. ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Αύριο η δράση “Touch me if you can”, στον πεζόδρομο της οδού Παπαδοπούλου και στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Τάτσης Άγγελος - Τζίμα Αριστέα - Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο
Xylotexnima.gr
Σχολή Οδηγών Κούκος Ηλίας
Ορθοπεδική Μέριμνα - Δημα Φλωρενια & Σια ΕΕ